Studenten Sport en Bewegen op stage naar Z-Afrika

Aventus-studenten Sport en Bewegen op stage naar Zuid-Afrika:  Voor een betere toekomst van Afrikaanse kinderen.
Zes studenten uit het examenjaar gaan een mooie uitdaging aan: 11 weken stagelopen in een township in Zuid-Afrika! Ze gaan daar de Ndlovu Care Group, de organisatie die zich daar inzet voor het welzijn van de bevolking, helpen om gezamenlijk een sport- en activiteitenprogramma op te zetten. Op dit moment is er weinig te doen voor kinderen en jongeren van de primary en secundary school na schooltijd. Hier wil de Ndlovu Care Group, samen met Aventus, graag verandering in brengen. Sport maakt kinderen weerbaarder en socialer. Dat helpt ze om sterker in de maatschappij te staan en vergroot hun kans op een betere toekomst. Van groot belang in de harde omgeving van de townships.

Wat gaan de studenten doen?
De studenten worden elk gekoppeld aan een medewerker van de Ndlovu care groep om gezamenlijk lessen, wedstrijden en clinics te organiseren. De studenten zullen op deze manier hun kennis en ervaring die ze tijdens de opleiding hebben opgedaan overbrengen aan de medewerkers. Ook gaan de studenten de activiteiten monitoren om de resultaten te verbeteren. Het belangrijkste is dat de studenten een sportstructuur neerzetten en dat de vaste medewerkers leren om hiermee te werken, zodat wanneer de studenten weer terugkeren naar Nederland, het programma blijft bestaan.

Uitdaging
Een sportprogramma opzetten, medewerkers vaardigheden aanleren, jongeren in beweging zetten en dat in een complexe context: een land met een totaal andere cultuur dan dat van Nederland. Makkelijk zal het niet worden. Een leerzame tijd met veel voldoening dat zeker wel! En hier blijft het niet bij. Het doel van Aventus is om een duurzame samenwerking op te zetten met de Ndlovu Care Group, zodat we ons gezamenlijk kunnen blijven inzetten voor het welzijn van de bevolking in de township. Met name voor sport en bewegen, de studenten gaan in shifts van 11 weken elkaar aflossen. En mogelijk ook op gebied van bijvoorbeeld gezondheid, pedagogisch werk en sociaal werk.

Initiatief
Het initiatief is ontstaan vanuit Sportschool Rocky Fit, die Aventus benaderd heeft om de sportprojecten op structurele basis te ontwikkelen. Rocky Fit is enige jaren geleden betrokken geraakt bij de Ndlovu Care Group door de Tjommie Foundation. Een organisatie die zich samen met (lokale) partners, zoals de Ndlovu Care Group, inzet om kinderen in townships In Zuid-Afrika de kans op een betere toekomst te geven. Rocky Fit verzorgt voor deze foundation al langer trainingsprogramma’s voor kinderen.
 

Voetballende kinderen uit de township op één van de sportvelden van de Ndlovu Care Group.