Sinterklaas veilig aangekomen in Apeldoorn

110 studenten van de Aventus Veiligheidsacademie stonden zaterdagochtend 16 november om 7.00 ‘s ochtends al te trappelen van ongeduld om de intocht van de goedheiligman te Apeldoorn in veilige banen te leiden. Ze waren geënthousiasmeerd door de coördinator beveiliging van de NTR en gebriefd door hun docent Pierre van den Berg. Wat hun betreft kon het feestje beginnen. Zij waren er klaar voor!

Uren later … het wachten viel sommige studenten zwaar… was de Sint ook zover. De stoomtrein met de belangrijke gasten arriveerde op het station en Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal stond hen op te wachten. Ondertussen waren heel veel kinderen met hun vaders, moeders, opa’s en oma’s langs de route gaan staan om een glimp op te vangen van de Sint, zijn paard en zijn Pieten. De studenten hebben geholpen om het kinderfeest een echt kinderfeest te laten zijn. Zij waren degenen die de mensen welkom heetten en de bezoekers naar de vakken begeleidden. Ze hadden geen beveiligingstaken, maar waren wel de ogen en oren van de beveiligers en politie. Op het moment dat ze iemand zagen die niet aan het bezoekersprofiel van het evenement voldeed, gaven ze dat door aan de beveiliging. ‘We stonden er voor de kinderen. Om hun te begroeten en voor hun veiligheid. Een jongetje mocht even naast me staan, want hij wilde ook graag de beveiliging in,’ vertelt Carleyn, 1e jaars student HTV. Klasgenoot Maylin mocht een stuk meelopen, voor de Sint uit, om het publiek in de gaten houden, toen hij vanuit het station naar het Raadhuisplein ging. De studenten hebben ook kritisch meegekeken met de hele organisatie van het evenement, zodat ze voor de evaluatie waardevolle feedback en verbeterpunten konden teruggeven ‘In sommige zones wisten we niet goed wat we moesten doen. Moesten we nou wel of niet de hekken verplaatsen? De communicatie tussen het hoofd van de zone en ons kon soms wel beter.’

Keuzedeel belevingsgericht werken
Levensechte praktijkopdrachten, daar is docent Pierre van den Berg altijd naar op zoek. En zo’n groot evenement met landelijke uitstraling, zoals de intocht van Sinterklaas, is natuurlijk iets waar je bij wilt zijn. ‘Het is zo’n mooie levende opdracht. Dit is leren!’ legt Van den Berg enthousiast uit. ‘Het is een groots evenement waar veel spanning omheen hangt als gevolg van de discussies en demonstraties over de kleur van Piet. Het omgaan met deze spanning en er stevig staan voor de veiligheid van het publiek … dat leer je niet uit de boeken. Dat moet je ervaren in de praktijk. Alle facetten van de opleiding komen bij zo’n evenement naar voren, van hospitality, tot signalering, profiling en mentale training.’ Waarschijnlijk krijgt de opleiding vaker de kans om met producties van de NTR mee te werken. ‘Onze studenten hebben het goed gedaan. De NTR was heel enthousiast over hen. Een geweldige club studenten met een goede uitstraling en welbespraakt,’ aldus een trotse Pierre.