Podcast Young Heroes van Aventus

Met de podcast ‘Young Heroes’ geeft Aventus maatschappelijke thema’s die onder jongeren leven een podium. Actuele onderwerpen als racisme, seksuele diversiteit, (mentale) gezondheid, pesten en vriendschap & relaties spelen ook in de leefwereld van jongeren een grote rol. 

In Young Heroes vertellen (oud) studenten van Aventus hun persoonlijke verhaal en maken daardoor maatschappelijke thema’s tastbaar voor andere jongeren. Iedere aflevering praten ouddocent en -studenten Bas Schepers, Iris Gotje, Fabienne Heijenk met één jonge held Aventus. Ook bellen ze met een bekende van de student en geeft een expert adviezen. 

Geen onderwerp geschuwd  
“Als interviewers van de podcast hebben wij alle ruimte van Aventus gekregen om jongeren hun verhaal te laten vertellen. Geen onderwerp wordt geschuwd en er wordt niet geknipt in wat jongeren zeggen”, aldus Bas Schepers. Zo hoor je in de eerste aflevering van de podcastserie bijvoorbeeld Brandon Brom over de dag dat hij zijn coming out had en wat dit met hem deed. Ook doet sidekick Iris Gotje haar verhaal in een aflevering. Zij is als kind lang gepest en haar persoonlijke ontboezeming maakt duidelijk welk effect dat nu nog heeft in haar dagelijks leven.

Maatschappelijk debat
De persoonlijke ervaringen, gebracht met een medium dat steeds meer gebruikt wordt onder jongeren, maken veel meer indruk dan een lang artikel met feitelijke gegevens over de maatschappelijke thema’s. De verhalen nodigen namelijk andere jongeren uit hun ervaringen ook te delen en zich te laten horen in het maatschappelijke debat over bijvoorbeeld racisme. Studenten een stem geven is van groot belang volgens Aventus. 

“In een wereld waarin het debat over racisme ook onder jongeren oplaait, pesten nog aan de orde van de dag is, de prestatiedruk toeneemt en de acceptatie van homoseksualiteit nog niet gewoon is, kan het jongeren helpen om van leeftijdsgenoten te horen hoe zij hier mee omgaan. Wij vinden dat wij hier als onderwijsinstelling een belangrijke rol hebben. Iedere student moet zich veilig en erkend voelen in onze school en dat willen we hiermee laten zien en voelen”, vertelt Tim Heyltjes, senior Marketing & Communicatie adviseur bij Aventus en bedenker van het initiatief.

De eerste aflevering van de podcast ‘Young Heroes’ is vanaf vrijdag 17 juli te luisteren op Spotify via Aventus - Young Heroes

Geen aflevering missen? Volg Aventus – Young Heroes op Spotify!