Internationale stage: Sterre in Zuid-Afrika

Sterre Kakkenberg verblijft tijdens haar opleiding Sport & Bewegen tien weken in Zuid-Afrika. Samen met andere studenten zet ze hier een structureel sportprogramma op. Sterre: “Het is zo gaaf om mensen die niks hebben in Zuid-Afrika te kunnen helpen!”

Wat is er nou mooier dan tijdens je opleiding internationale ervaring op te doen én tegelijkertijd een heleboel mensen te helpen?

Sterre is één van de studenten die afreisde naar Zuid-Afrika om daar, in het kader van haar opleiding Sport & Bewegen, een sportprogramma op te zetten. Sterre: “Op het sportterrein waar we werken zijn goede velden beschikbaar. Deze worden dan ook goed gebruikt, er kan alleen nog veel meer mee worden gedaan. Nu worden er bijvoorbeeld op het voetbalveld alleen maar voetbalwedstrijdjes gespeeld. En op het moment dat de oudere kinderen aan het voetballen zijn, kunnen de kleintjes bijna niet meer meedoen. Daarom zetten we een sport- en activiteitenprogramma op met vaste tijden. Zo kunnen de kinderen beter worden in bepaalde sporten en leren ze ook meer. Het is de bedoeling dat de werknemers op het terrein straks ook zelf een programma kunnen opstellen en trainingen en activiteiten kunnen gaan aanbieden aan de kinderen als wij weg zijn.”

Prachtig land
Een goede voorbereiding is het halve werk. Sterre: “We hebben geld ingezameld voor onze reis door armbandjes te verkopen en spullen te verkopen op de rommelmarkt. Hiermee hebben we €600,- euro opgehaald. Verder hebben we een paspoort aan moeten vragen, verzekeringen moeten regelen, studiefinanciering, OV-vergoeding, en natuurlijk het allerbelangrijkste: de injecties. Ik heb er zelf maar twee gehad: DTP en Hepatitis A en B.” Je moet er wat voor over hebben dus, maar volgens Sterre is het zeker de moeite waard. “Het voelt gewoon super goed om deze mensen hier te helpen en daarom wilde ik dit project graag doen. Het land sprak me natuurlijk ook heel erg aan. Ik was zo benieuwd naar hoe alles hier zou gaan en hoe mensen hier leven. Zuid-Afrika is een prachtig land. De verschillen tussen arm en rijk zijn alleen super groot. Er staan hier krottenhuisjes naast villa's, echt onwerkelijk. Ook het verschil tussen de zwarte en blanke bevolking is een behoorlijk issue.”

Nieuwe cultuur, nieuwe mensen
Is het aan te raden, zo’n internationale ervaring? Sterre: “Ik vind het belangrijk om internationale ervaring op te doen. Je leert er echt zoveel van. Alles is anders en daar moet je op reageren en mee leren leven. Je moet je aanpassen aan de cultuur en aan hoe alles hier gaat. Je ziet zoveel nieuwe dingen, ontmoet zoveel nieuwe mensen en je leert zoveel! Ik ben bijvoorbeeld heel erg slecht in Engels. Dat was ook wel een beetje een puntje waar ik me druk over maakte voordat ik wegging. Maar als je hier eenmaal bent en iedereen Engels tegen je praat, dan moet je wel.”

Netbal versus criminaliteit
“Netbal is een sport die hier veel door vrouwen wordt gespeeld. Ik geef netbaltrainingen aan kleine meisjes. Dit loopt echt heel erg goed, ik heb elke week meer dan twintig meiden voor de training. Echt super leuk om te zien dat ze het zo leuk vinden! Je ontmoet sowieso veel leuke mensen en iedereen vind het ook erg leuk dat je er bent en waardeert wat je doet. Bijzonder!” Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen aan Zuid-Afrika. “Het minst leuke is dat er veel criminaliteit is. Je merkt dit ook op het terrein. Kinderen hebben de neiging om alles mee te nemen wat ze kunnen vinden. Zo is mijn telefoon al een keer gestolen. Een klein jongetje heeft hem uit mijn tas gepakt, terwijl ik er gewoon naast zat. Ik heb hem weer terug, maar het is wel opletten. Ook vragen de kinderen vaak om eten of drinken. Dat is best wel lastig om mee te maken.”      

Rondje langs familie en een broodje frikandel
En als ze straks weer thuis is? Sterre: “Het allereerste dat ik doe als ik terug ben in Nederland, is een rondje maken langs al mijn vrienden en familie. Die mis ik echt ontzettend erg. Ik heb super veel zin om mijn ouders en zusje weer te zien en lekker avondjes te stappen met mijn lieve vriendinnen. En oh ja, een broodje frikandel met mayonaise eten!”