Gezin compleet, taal geleerd en ‘mag ik nu aan 't werk?’

Onderstaande is overgenomen uit de Stentor:
Het Syrische gezin Joha woont sinds twee jaar in Twello, en daar hebben ze hun draai inmiddels aardig gevonden. Ze voelen zich hier thuis, hij werkt al en zij is bijna ingeburgerd. Maar ze zijn er nog niet - vinden ze vooral zelf.
Sinds zijn gezin compleet is en ze hun huis in Twello betrokken, heeft Bassam Joha een doel: werken, een baan vinden. ,,Ik wil mijn uitkering stoppen." Zover is het nog niet, maar Bassam verdient inmiddels al wel deels zijn eigen geld.
Hereniging
Het Syrische gezin Joha is een van de vele gezinnen die in 2015 naar Nederland kwamen. Toen de vluchtelingenstroom in de zomer van dat jaar zijn piek bereikte, had Bassam Joha - die eind 2014 alleen uit Syrië vluchtte - zijn verblijfspapieren al binnen. In april 2015 werd het gezin herenigd, twee maanden later kregen ze in Twello een huis.
Op Aventus, waar Bassam en Dalal Joha sindsdien hun inburgeringscursus volgen, vragen mede-inburgeraars de Twellonaar de laatste tijd geregeld hoe hij aan werk komt. ,,Ik ben naar het uitzendbureau gegaan", vertelt de 34-jarige hen dan. ,,Ik zag een advertentie, waarin stond dat ze bij een bedrijf in Twello iemand zochten, voor twee dagen in de week. Toen ben ik daar naar toe gegaan, en zo leerde ik Oscar kennen. Hij zei me dat ik naar het uitzendbureau moest gaan." En nu werkt hij voor Oscar, anderhalve dag in de week - de andere dagen heeft hij inburgeringscursus.
Uitkering
Financieel wordt het gezin er overigens niet veel wijzer van, van Bassams parttime baan. Maar daar zul je de Joha's daar niet over horen mopperen, ze vinden het logisch: ,,Omdat wij een uitkering hebben", zegt Dalal.
Peuter Mohamad ligt tijdens het interview al de hele tijd uitgestrekt, midden op de U-vormige bank. Hij slaapt. Na een eerdere, vergeefse poging van Bassam om hem wakker te maken, begint Masaa (van 6) haar broertje nu te wekken. Er komen koekjes op tafel. ,,Vanwege het Suikerfeest", zegt moeder Dalal. Mohamad lust er ook wel eentje. Hij is stilletjes, maar praat wel Nederlands. Dalal en Bassam praten Arabisch met hem. ,,We willen dat hij die taal ook leert", legt zijn moeder uit. ,,Maar hij verstaat beide hoor; op de crèche spreken ze Nederlands."
Beroepsopleiding
Dalal Joha wil zelf ook gaan werken. Ze kwam een jaar later dan haar man naar Nederland, maar is wel al bijna klaar met inburgeren. Na de zomer wil ze een beroepsopleiding gaan doen. Welke, daar is ze nog niet helemaal uit. ,,Iets met naaien of koken, of ik kan kapster worden of verzorgster. Of assistent in een ziekenhuis. Echt vrouwenwerk, hè", zegt Dalal met een lach. ,,Misschien ga ik eerst de taalcursus B1 doen, als dat voor een opleiding nodig is."
Heel slim
Dalal spreekt de Nederlandse taal van het echtpaar veruit het beste. ,,Ze is heel slim", zegt haar man trots. ,,Ikzelf vind het moeilijk." Onlangs had hij nog een luistertoets. "Niet gehaald..." Van overheidsinstelling Duo heeft hij voor zijn inburgering nog een jaar de tijd, maar zoveel tijd gunt Bassam zichzelf niet. Voor het eind van dit jaar wil hij klaar zijn. ,,En dan werken, ik wil elke dag werken." Of ze nog wat kwijt willen? Ja, zegt Bassam: ,,Kan mijn e-mailadres niet in de krant? Dan kunnen bedrijven mij mailen.”
 

Mohamad en Masaa en hun ouders Dalal en Bassam Joha voor hun Twellose woning. Ze zijn bijna ingeburgerd. © RONNY TE WECHEL

Foto © RONNY TE WECHEL

Trefwoorden: