Engineering-studenten naar de vakbeurs

Half februari 2020 heeft een team van 4 mbo-studenten van de opleiding Engineering voor de tweede keer het specialistische vakteam van Belimo te Vaassen ondersteund tijdens de VSK. De VSK is de belangrijkste vakbeurs voor de totale installatiebranche en vindt eens in de 2 jaar plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. De technische studenten gingen ‘commercieel’. In het begin was het best onwennig voor de tweedejaars studenten, maar gelijkelijk aan kwamen ze steeds beter in hun rol. Daarin werden ze gecoacht door 4e jaars student Thomas Kip die twee jaar eerder ook meedeed en nu stage loopt bij Belimo. De studenten werden vrijer in het aanspreken van het publiek en konden steeds beter een gesprek op niveau voeren met vakgenoten over de ‘kleppen’ van Belimo. Belimo is wereldmarktleider in een gespecialiseerd segment: meet- en regeltechniek voor verwarming, ventilatie, airconditioning en brandkleppen. 

Samenwerking tussen Aventus en Belimo
De afgelopen twee jaren is de samenwerking tussen school en bedrijf steeds intensiever geworden. Vakexperts van Belimo geven regelmatig gastlessen waarin ze de studenten van verschillende technische opleidingen meenemen in de laatste specialistische innovaties van kleppen en regeltechniek. Ook heeft Belimo een trainingsinstallatie aan de school beschikbaar gesteld waar studenten uit verschillende richtingen (zoals Elektrotechniek, Installatietechniek en Engineering) met elkaar moeten samenwerken. Hierdoor leren de technici in spe met elkaar af te stemmen en delen ze vakkennis met elkaar. ‘Wij voelen ons als marktleider verplicht om kennis over te dragen aan de opkomende generatie en een brug te slaan tussen theorie en de arbeidsmarkt’ aldus Richard Daamen, directeur van Belimo.

De arbeidsmarkt vraagt om ondernemende technici
Als voorbereiding op een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt met innovaties die elkaar in hoog tempo opvolgen wil Aventus niet alleen technische experts afleveren, maar studenten die nieuwsgierig steeds op zoek gaan naar nieuwe oplossingen, die kennis verbinden met anderen en ondernemend zijn.  De school wil dit samen met het bedrijfsleven vorm geven door gezamenlijk keuzevakken te ontwikkelen zoals Ondernemend gedrag in de techniek. De studenten vonden de commerciële ervaring op de vakbeurs heel leerzaam. ‘Het was top! Ik weet zeker dat ik een aantal nieuwe klanten heb binnengehaald’ zegt een enthousiaste Remco na afloop van de beurs.
 

Studenten Mediaredactie hebben een beeldverslag gemaakt van de virtual reality tool, waarmee belangstellenden de prefab producten van Belimo virtueel in elkaar konden zetten.