Elektrische auto zorgt voor revolutie

In de toekomst ziet een traditionele autogarage er heel anders uit. Het beeld van olie verversen, bougies vervangen en motoren afstellen is verleden tijd. De automonteur wordt meer een specialist die storingen opspoort met zijn laptop.

Binnen Aventus zie je dit beeld al goed terugkomen. De studenten die worden opgeleid tot autospecialist werken al met laptops en diagnoseapparatuur.

Meer focus op ICT

Het staat vast dat de komst van de elektrische auto voor een revolutie gaat zorgen in de autobranche. Een elektrische auto heeft haast geen onderhoud meer nodig en dat is een enorme omwenteling voor de conventionele autogarages. Dit betekent dat er een ander type monteur nodig is, namelijk iemand met meer ICT kennis en vaardigheden. Dit vraagt van het onderwijs ook een ander didactisch concept.

TechFunity

Aventus is sinds vorig jaar het project TechFunity gestart, waarin met grote autoketens als Wensink, Broekhuis, Herwers, Autohaas en Nefkens wordt samengewerkt om het onderwijs zo te vernieuwen dat de nieuwe lichting monteurs voldoende is voorbereid op deze ontwikkelingen. Ook partijen als Hollander Techniek, Chargepoint en onderwijsinstellingen (vo instellingen & HAN Automotive) zijn belangrijke participanten binnen deze samenwerking.

Na de zomer starten we voor het eerst met een kleine groep studenten die meer zelfontdekkend leren. Ze krijgen ‘levende’ opdrachten en leren veel meer in bedrijfsomgeving dan in de schoolbanken. Dit betekent samen met de autobedrijven invulling geven aan het onderwijs, van samen projecten formuleren tot het delen van materiaal zoals de elektrische auto.