Docenten Rudi en Wilco over Skills

30 augustus 2021

Meet Rudi en Wilco! Allebei zeer ervaren Skills mannen én beiden docent Landbouwtechniek bij de sector Techniek en Mobiel!

Zij doen al een aantal jaren mee en er komt heel wat succes uit hun stal! In 2018 hebben zij Aventus-student Dinand Hekman voorgedragen en begeleid. Daar won hij brons op het EK (bij de EuroSkills) in Budapest! Dat jaar erop werd student Peter van Andel winnaar bij Skills Netherlands en mochten zij naar het WK (WorldSkills) in Kazan, Rusland! En recent mocht Pedro van Walhout zich winnaar van de Skills Netherlands noemen! Helaas ging het EK in Graz niet door vanwege covid.

Hoe bereiden jullie de student voor op de Skills-wedstrijden?

Rudi: We houden sinds afgelopen jaar een interne voorronde op school. De winnaar hiervan kan naar eigen wens trainen. We nemen door wat hij/zij kan verwachten op de landelijke wedstrijden, waar punten mee te verdienen zijn en welke technische onderwerpen zoal voorbij kunnen komen.

Wilco: De voorbereiding is eigenlijk tweeledig. Enerzijds inhoudelijk voorbereiden en anderzijds voorbereiden op het event. Hoe ziet het eruit, wat is de gang van zaken. Het laatste doe ik door gesprekken met de leerling, foto/film materiaal laten zien. Inhoudelijk proberen we opdrachten te schrijven op het niveau van de Skills. Naarmate de voorbereiding vordert worden de opdrachten complexer en groter en de tijdsdruk toenemen.

Een tip die we vaak meegeven is: Draag je gehoorbescherming! Dat filtert al een heleboel prikkels om je heen. We zien dat de studenten dan vaak super gefocust aan de slag gaan.

Waarom zijn de Skills-wedstrijden zo belangrijk en voor wie zijn ze belangrijk?

Rudi: Voor een eventuele winnaar zit er aan het Skills-traject natuurlijk een ontzettend groeitraject waarin de student ultiem kan excelleren.

In de eerdere rondes doen echter meer toppers mee, die naast een goede examenvoorbereiding de ervaring mee krijgen dat ze vaak meer in hun mars hebben dan ze ooit gedacht hadden.

We proberen dit aankomende jaren nog verder uit te breiden zodat al onze studenten de kans krijgen om het beste uit zichzelf te halen en te laten zien.

Als laatste is het een mooi visitekaartje voor onze opleiding. Wij laten graag zien welk niveau wij met studenten kunnen bereiken met onze opleiding.

Wilco: Skills zijn belangrijk om het beroep een gezicht te geven. Op deze manier promoten wij de opleiding en hopen wij meer instroom te genereren om te kunnen voldoen aan de vraag van de branche.

Verder is het een fantastische springplank voor de deelnemer. Dit bied extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Graag willen de heren ook nog even de bedrijven in het zonnetje zetten. Zonder hen kunnen de studenten hun Skills-oefeningen niet uitvoeren. Het vraagt nogal wat van je als werkgever om je stagiair of werknemer steeds vrij te plannen voor een training. Dat is een behoorlijke investering!

Tot slot, wat was jullie leukste Skills-moment?

Rudi: Ik heb er een paar die ik wel wil delen met jullie;

  • Reinier die de avond voor de voorronde nog een coronatest moest doen omdat zijn broertje ziek thuis zat. Hij had alles in het werk gesteld om toch mee te kunnen doen en won hem bij afstand.
  • Met Peter mee naar Kazan was zeer indrukwekkend.
  • Pedro die de nationale wedstrijden won. Hij is normaal heel kalm, maar was hier zeer zeer blij en ging uit zijn dak!

Wilco: Een leuke anekdote is tijdens het WK in Rusland. Peter moest daar een opdracht uitvoeren die wij niet hadden getraind en waar Peter ook niet mee bekend was. Wij hebben bij andere kandidaten afgekeken (foto en film) en dit doorgestuurd naar Peter. Tevens hebben wij vanuit Rusland, via ons netwerk, productspecialisten benaderd om de technische informatie te bemachtigen. Peter heeft dit allemaal nog door kunnen nemen en was redelijk voorbereid voor de opdracht.

Tot slot willen we nog een paar TROTSE momenten met jullie delen!

  • Oud Skills-kandidaten zijn nu succesvol
  • Dinand is nu jurylid bij de Skills
  • Hij doet het op zijn werk erg goed, hij runt daar de boel zo’n beetje, aldus Wilco en Rudi. Mensen zeggen vaak als ze iets niet weten “oh vraag Dinand maar, die weet het sowieso”.
  • Peter draait nu zijn eigen vestiging.
  • Pedro kreeg na de Skills gelijk een bonus én een vaste aanstelling bij het bedrijf waar hij werkt

 

MEER INFO OVER DE SKILLS? //

Neem contact op met onze Skills coördinator Mariette Hasselman m.hasselman@aventus.nl