Diplomering eerste lichting beheerders en voormannen

Dinsdag 3 december 2019 mochten de eerste beheerders en voormannen hun mbo-diploma op niveau 3 ontvangen. Ze werken allemaal in de AMBOR-branche. Dit is de sector van het afval- en milieubeheer en het onderhoud van de openbare ruimte. De 51 mannen hebben de afgelopen twee jaar naast hun baan een studie gevolgd op niveau 3 als Beheerder Milieustraat of Voorman BOR.

De opleiding wordt verzorgd door de SPA Groep in samenwerking met mbo-school Aventus. De twee partners hebben een reeks opleidingen ontwikkeld voor alle medewerkers in de branche, beginnend met een niveau 1 en 2 opleiding. Nu dus gevolgd met een mbo-opleiding voor het middenkadermanagement op niveau 3.

‘De studenten zijn heel enthousiast over de aanpak. Ze leren in de praktijk en op locatie en ook de algemene vakken gaan uit van hun beroep. Het is een branche waar ze trots op kunnen zijn en met deze scholingsmogelijkheden, wat een kwaliteitsimpuls voor de hele sector betekent, zijn ze dat ook steeds meer,’ aldus Ronald Ravesteijn, directeur SPA Groep

De vroegere vuilnisman bestaat niet meer

In de hele sector werkten voorheen veel ongeschoolde medewerkers. Omdat de hele afval- en milieubeheer sector sterk in ontwikkeling is, vraagt dit vandaag de dag meer scholing van de werknemers. Er zijn strengere eisen gekomen aan het vak, medewerkers moeten veel weten over afvalscheiding, gevaarlijke stoffen, milieubeheer en Arbo en veiligheid. Ook de communicatie met en service naar de burgers zijn een steeds belangrijker onderdeel van het beroep.

De manager van de Aventus Entreeschool legt uit ‘Met een opleiding en een diploma kunnen de medewerkers beter hun beroep uitoefenen. Daarnaast worden ze ook weerbaarder en kunnen zich beter staande houden in de maatschappij. Velen van deze groep hadden nog nooit een opleiding afgemaakt, zijn begonnen op niveau 1 en kijk waar ze nu staan. Ik ben supertrots op dit resultaat!’

Een geweldig rendement

De eerste lichting mbo-3 gediplomeerden werken bij Avalex (Den Haag), Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Langedijk, Gemeente Meierijstad, Gemeente Oss, Gemeente Zaanstad, HVC (Noord-Holland), Meerlanden (Rijsenhout eo), Spaarnelanden (Haarlem), Stadsbedrijven Utrecht en Waardlanden (Gorinchem).