De robotrevolutie is een feit

Symposium de Robotrevolutie groot succes

De toekomst is nu: samenwerken met robots

In steeds meer bedrijven werken mensen zij aan zij samen met robots. Oftewel: de robotrevolutie is een feit. Aventus en Cleantech Center organiseerden samen een symposium rondom dit onderwerp. Want: is dit nou een positieve ontwikkeling? En wat kunnen of moeten we ermee in het onderwijs, het MKB en de zorg?

Een groot aantal relaties vanuit het bedrijfsleven en de zorg wist de weg te vinden naar Aventus in Apeldoorn voor het symposium ‘De Robotrevolutie’. Dat de technologische ontwikkelingen vliegensvlug gaan, is geen nieuws. Maar hoe gaan we hiermee om en hoe kunnen we hier optimaal van profiteren? Diverse experts gaven in hun gastcolleges antwoord op deze vragen. Zo heeft spreker Ruud van der Burg een passie voor de rol van technologie in hedendaagse organisaties en helpt hij organisaties bij innovatievraagstukken. In november 2014 haalde hij de Baxter productierobot naar Nederland. Baxter staat, naast robot Pepper, ook op het symposium ter demonstratie.

Van der Burg werd tijdens zijn speech op ludieke wijze bijgestaan door robot Pepper: “De toekomst van saai en repeterend werk is een ondernemersvraagstuk. Dit zal leiden tot inefficiëntie en ontevreden medewerkers. Daarom worden robots – of, zo je wilt, cobots: robots die samenwerken met mensen - steeds vaker ingezet voor ‘pick and place’ activiteiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld al in de auto-industrie, maar ook in het MKB. Hierdoor kunnen de medewerkers de zwaarste taken uit handen geven en kan er beter ‘on demand’ geproduceerd worden – robots kunnen immers 24/7 doorwerken. De mens krijgt dan een andere rol, namelijk het meedenken met de klant en het zoeken naar de juiste oplossing. ”

Naast Van der Burg sprak Maarten van der Boon van Leertouwer over innovatie en ontwikkelingen in zorgtechnologie en werden de gasten tijdens een paneldiscussie uitgedaagd met diverse stellingen. Tijdens de borrel werd robot Baxter gedemonstreerd en konden gasten ervaren hoe gemakkelijk het programmeren van deze robot gaat. Al met al een geslaagde en innovatieve dag die veel inzichten heeft opgeleverd in de technologie die ver weg lijkt, maar waar we vandaag al midden in staan.