Dag van de Liefde - ‘Love and Sense’ - op Aventus

Maandag 29 januari stonden liefdeslessen op het rooster van de school bij de opleidingen Pedagogisch Werk en Maatschappelijke zorg. De lessen werden verzorgd door de mbo-studenten zelf.  De derdejaars stonden de hele dag voor de klas om gastlessen te geven aan 150 eerstejaars uit Apeldoorn en Deventer over liefde en relaties, SOA’s, cyberseks/sexting en weerbaarheid. Deze Peer-education bleek uiterst effectief en laagdrempelig: jongeren leren namelijk veel van andere jongeren. Zij weten hun leeftijdsgenoten beter te bereiken, spreken dezelfde taal en kunnen vanuit eigen ervaring dingen vertellen. Voor de ‘gastdocenten’ was het ook een goede oefening, want als toekomstig pedagogisch werker of jongerenwerker zullen ze vaker gesprekken over deze onderwerpen met jongeren gaan voeren.

De koffer in….
De studenten hadden zich goed voorbereid op deze Dag van de Liefde. In samenwerking met de GGD Noord- en Oost Gelderland heeft Aventus een 10 weken durende training voor hen ontwikkeld. De studenten leerden hoe ze met een open houding het gesprek konden voeren over seksualiteit. Ook hebben ze zelf hun eigen voorlichtingslessen in elkaar gezet. ‘Het was erg leuk om deze lessen te geven’, aldus Johanneke, studente Pedagogisch werk, richting Jeugdzorg, ‘Ook wel spannend, want weten we wel genoeg?’ Gedurende de dag kwamen de studenten steeds beter in hun rol en kwamen er intense gesprekken op gang in de verschillende groepen. ‘Het was erg leuk en positief. Met respect voor elkaar hebben we best moeilijke thema’s besproken over grenzen stellen bij het vrijen, wanneer duik je wel of niet met iemand de koffer in, over loverboys of over SOA’s’.

Aventus genomineerd voor Lang leve de liefde Award 2018
Soa Aids Nederland en Rutgers vinden het belangrijk dat er op scholen structureel en effectief aandacht wordt gegeven aan seksualiteit, diversiteit en weerbaarheid. Daarom reiken ze elk jaar Lang-leve-de-liefde-Awards uit aan scholen die hierin een goed voorbeeld zijn. Aventus maakt dit jaar kans om de Award te winnen in de categorie mbo-onderwijs. De jury maakt op Valentijnsdag bekend wie in de prijzen valt voor de  Awards van 2018. Het peer-education project van Aventus is zo bijzonder omdat het voorlichting betreft voor studenten door studenten. Dat verdient een oorkonde!

Peer Groupers leggen aan hun medestudenten van Aventus uit hoe de verschillende anticonceptiemiddelen werken.