Aventus studenten in politiek debat

Woensdag 14 maart jl. verzamelden zich 12 vertegenwoordigers van lokale politieke partijen uit Apeldoorn op school om in debat te gaan met mbo-studenten van Aventus. Dit politieke debat is onderdeel van de Maand van de Democratie bij de mbo-school waarbij docenten Burgerschap verschillende interactieve lessen organiseren rond de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij gaat het om de maatschappelijke bewustwording bij hun studenten. Wat is democratie? En wat houdt dit voor mij persoonlijk in? Wat doe ik met mijn stem? Belangrijke vragen waar de studenten mee aan de slag gaan in aanloop van de verkiezingen. De stellingen voor het debat waren bedacht door de jongeren zelf en zij voerden als volleerde debatleiders het gesprek tussen de verschillende partijen.

Een volle zaal tijdens het politieke jongerendebat, georganiseerd door studenten voor studenten

Snelle, korte en heldere discussies
Het was de opdracht voor de politieke vertegenwoordigers om hun standpunten snel, kort en helder toe te lichten. Stellingen zoals ‘Windmolens zijn nodig om de duurzame doelstellingen te halen’ of ‘Apeldoorn moet meedoen aan experimenten voor het legaliseren van wiet’ leverden pittige discussies op tussen de verschillende partijen. Debatleiders Paul, Frank, Leona, Chris en Lennart leidden dit in goede banen.‘Oké, oké… dit begint al lekker te lopen’. Toch blijft het moeilijk voor de politici om de taal van de jongeren te overbruggen. Anouk en Sanne, twee studentes Verpleegkunde uit het publiek, vonden het debat soms best moeilijk te volgen, bijvoorbeeld als het ging om de impact van de omgevingswet op burgers.

Stemwijzer zegt niet alles
Het jongerendebat heeft ook een aantal jongeren weer aan het twijfelen gebracht waar ze hun stem op moeten uitbrengen. Marjory had de stemwijzer ingevuld, maar door het debat heeft ze gemerkt dat er ook andere partijen zijn die passen bij haar meningen. ‘Ik merk dat ik me niet alleen moet richten op de uitslag van de stemwijzer, maar dat ik me breder moet verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen.’ Ze heeft nog een week de tijd om hierover na te denken.

Studenten stemmen op school
De Maand van de Democratie wil de mbo-studenten uitnodigen om hun eigen stem uit te brengen tijdens de eerstkomende gemeenteraadsverkiezingen. Dit zal ook daadwerkelijk op school mogelijk zijn. Aventus locaties te Apeldoorn (Laan van de Mensenrechten) en Zutphen (Stationsplein) zullen voor het eerst een stembureau zijn voor de verkiezingen.