Maak het als (assistent)fietsenmaker

Uniek leerwerktraject aangeboden door Aventus en Zilt Bikes

Het fietsenmakersvak leer je het beste in de praktijk. En met praktijkervaring op zak vind je sneller werk. Daarom hebben Aventus en Zilt-Bikes een uniek traject opgezet waarin je zowel leert als werkt. In het pand van Zilt-Bikes in Zutphen doe je praktijkervaring op en haal je tegelijkertijd je diploma.

Over het traject
In dit nieuwe leerwerktraject begin je met de Entreeopleiding (BOL, mbo niveau 1). In 1 jaar tijd leer je niet alleen het vak, maar haal je ook een mbo-diploma. Na afronding van het traject kun je aan de slag als assistent fietsenmaker of starten met een mbo-opleiding op niveau 2 voor fietstechnicus. In september 2017 start het traject met maximaal zestien studenten.

Over de leerwerkplek
Alle lessen, zowel de theorie- als de praktijklessen, vinden plaats in het pand van Zilt-Bikes in Zutphen. Hier ben je dus de hele week en volg je ook lessen zoals Nederlands, burgerschap en rekenen. Het pand is ingericht voor het opleiden van de studenten tot fietsenmaker. Elke student krijgt een eigen leerwerkplek met gereedschap en materialen. In Zutphen is een grote ruimte professioneel ingericht voor het geven van opleidingen en het volgen van stages. Studenten leren hier de fijne kneepjes van het vak.

Voor wie?
Het leerwerktraject is geschikt voor studenten met verschillende achtergronden. Denk hierbij aan leerlingen vanuit het VO, kandidaten die werkloos zijn geraakt of nieuwkomers. De enige twee voorwaarden zijn dat je minimaal 16 jaar moet zijn en dat je, om welke reden dan ook, geen diploma van het voortgezet onderwijs hebt behaald (dus geen vmbo-diploma bijvoorbeeld).

Fietsenmaker

Grote kans op een baan
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid voor fietsenmakers enorm gestegen. Het streven is om de leerlingen die dit leerwerktraject volgen bij gebleken geschiktheid naar een betaalde baan te begeleiden. Een andere optie is begeleiding naar een BBL-opleiding op mbo niveau 2

Over Zilt Bikes
Zilt-Bikes heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een succesvolle fietsonderneming die werk biedt aan mensen voor wie dit geen vanzelfsprekendheid is. Directeur Jan Boersma: “Mensen leren fietsen repareren en naarmate de tijd verstrijkt, neemt hun kennis en ervaring toe. Niet alleen arbeidsvaardigheden, maar juist ook kennis op het terrein van de fietsenmakerij. Door de diversiteit en de aard van taken en door onze sfeer en begeleiding hebben wij inmiddels tientallen mensen kunnen helpen bij het (her)vinden van hun evenwicht en re-integratie in onze samenleving.”

Aanmelden
​Wil je in aanmerking komen voor dit unieke leerwerktraject? Aanmelden kan via de website van Aventus: www.aventus.nl/entree. Schrijf je vervolgens in voor de Entreeschool. Tijdens de intake wordt de keuze voor dit leerwerktraject vastgelegd.