Overslaan en naar de inhoud gaan

Het was heel spannend, maar het was de beste tijd uit mijn leven!

Stage Naomi Gaspersz

Een stage in Spanje? Derdejaars studente Ruimtelijk Vormgever Naomi (23) had haar oog laten vallen op Berlijn, omdat product design daar erg groot is. Uiteindelijk is het Madrid geworden. De enorme stress die Naomi op voorhand had, was al snel als sneeuw voor de zon verdwenen.

Fashion designstudio

Toen ik 2,5 jaar geleden begon met studeren wist ik al wat ik wilde: mijn laatste stage in het buitenland lopen! Ik had mijn oog laten vallen op Berlijn, een belangrijke stad als het gaat om product design. Dat lukte helaas niet en toen ben ik geswitcht naar Spanje. Uiteindelijk heb ik een hele leuke stage gevonden bij Lennerup Design, die aan al mijn wensen voldeed’.

Lennerup Design is een modeontwerp- en productieadviesbureau. Deze studio helpt gevestigde merken en startups om zich in de mode-industrie te vestigen, van ontwerp tot productie. Naast het modewerk beheert het bureau ook Coloring Crafty, een knutsel lidmaatschap voor kinderen’.

Leerdoelen

‘Afgelopen najaar verbleef ik in Madrid voor mijn eindstage. Ik ben daar begonnen met een intensieve taalcursus Spaans. Om mijn leerdoelen te realiseren heb ik bij mijn stagebedrijf Lennerup Design taken uitgevoerd die lopen van het uitvoeren van onderzoek, het ontwikkelen van een concept, het regisseren van een fotoshoot (met 970 foto’s!) tot het daadwerkelijke ontwerpen (in Indesign) en produceren van een medium’.

‘Ik was na 10 weken keihard werken supertrots op mijn eindresultaat: het gedrukte kinderknutselboek dat ik van scratch af aan heb ontwikkeld. Gedurende dit proces heb ik geleerd dat je als stagiaire ook zeker je eigen mening mag hebben en werd ik gestimuleerd om vrijer te mogen zijn. Ze gaven mij echt het gevoel dat ik bij het bedrijf hoorde en dat deed mij goed’.

Madrid

‘Ik leefde in de wijk La Latina, in een appartement. Het was een oud gebouw, kamer op de vijfde verdieping en geen lift. Ik woonde samen met 4 jongens en 1 ander meisje. Zij kwamen uit Venezuela, Duitsland, Groot-Brittannië, Argentinië en Noorwegen. Het was geweldig om met deze grappige internationale kamergenoten samen te wonen. In mijn vrije tijd ben ik veel met ze opgetrokken. Ik ben naar interessante exposities en musea geweest en heb gepassioneerde flamingodansers bewonderd. En natuurlijk heb ik de Spaanse gastronomie ontdekt’.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Ik wilde leren zelfstandig te zijn in een totaal andere omgeving. Ik wilde de Spaanse taal begrijpen en de manier van leven, zodat ik mij  goed kon aanpassen aan de (leef)situatie. En tot slot wilde ik meer zelfvertrouwen opbouwen.

Ik kan niet uitleggen hoe bang ik was in het begin! Ik was bang dat ik helemaal niet alleen kon zijn in een grote stad. Het was de eerste keer dat ik op mezelf woonde, maar ik was er heel snel aan gewend Ik vond het heel leuk om te leren hoe ik de was moet doen, boodschappen halen, koken, chillen en sightseeing plannen met een student die via dezelfde partner in Madrid was neergestreken. Ik kreeg zo veel meer vertrouwen in mijn capaciteiten. Ik ben een stuk spontaner geworden, ja …..minder verlegen. Dat komt door mijn huisgenoten. Ik ben best wel introvert, maar samen met mijn huisgenoten ben ik er veel op uit geweest en heb ik hierdoor veel nieuwe mensen leren kennen. Ik ging er ook alleen op uit. Daar ben ik erg onafhankelijk van geworden’.

‘Ik heb de intensieve cursus Spaans van twee weken gevolgd, maar dat duurt natuurlijk veel langer om een taal leren. Maar ik heb echt mijn best gedaan om het te leren! Ik maakte veel fouten toen ik Spaans probeerde te praten, maar ik merkte dat mensen het waardeerden als ik het probeerde. Dat was best zenuwslopend, omdat ik niet zo goed was. Maar ik ben supertrots op mezelf dat ik het heb geprobeerd. En als ik mezelf echt niet duidelijk kon maken, sprak ik Engels of gebruikte ik mijn handen om dingen duidelijk te maken. In sommige restaurants en winkels kwam ik regelmatig. In het begin spraken ze Engels tegen me, maar toen ze merkten dat ik Spaans wilde leren, spraken ze alleen Spaans tegen mij. Net zoals mijn huisgenoten.

Kortom, mijn eindstage die ik in het begin superspannend vond is een echte ontdekkingstocht geworden, waarin ik persoonlijk ontzettend ben gegroeid. Het was de beste tijd van mijn leven!’