Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is gewoon een enorme ervaring, je maakt zoveel mee in het buitenland. Dat vergeet je nooit meer!

Om het keuzedeel Wintersport af te sluiten is Manon Smale (21), student in leerjaar 3 van de opleiding Sport & Bewegen, met een klasgenoot per trein afgereisd naar de Tiroler Zugspitz Arena. Bij Skischule Total in Ehrwald heeft ze twee vliegen in een klap geslagen: ze heeft geleerd hoe je als skileraar een goede les geeft én ze heeft zelf het skiën beter onder de knie gekregen.

Skiles

“Ik heb stagegelopen bij Skischule Total; samen met een ervaren skileraar heb ik skilessen gedraaid in Kinderland. Kinderland is een bultje dat speels is ingericht, waar de kinderen de eerste beginselen van het skiën leren, zoals het remmen op ski’s en het leren om op de loopband te staan om weer een stukje de bult op te komen.”

“De opstart van de dag zag er als volgt uit; nadat we Kinderland hadden opgebouwd gingen wij als stagiaires met de skileraren in een grote kring staan en spraken de lessen van die dag door. Als stagiaire werd ik samen met een ervaren skileraar gekoppeld aan een kindergroep, die bestond uit Duitse, Franse, Engelse of Nederlandse kinderen van 3 - 10 jaar. Ik heb mijn Duits verbeterd door zoveel mogelijk Duits tegen de kinderen te spreken. Door het gewoon te doen, ook in gesprekken met mijn collega’s, en heb ik meer Duitse skitermen geleerd.

“Mijn ervaren collega leidde de les en stond bovenaan de bult. Ik stond als stagiaire onderaan de bult en ving de kinderen op, zodat ze niet de bosjes inschoten en hielp ze daarna om op de loopband weer de bult op te gaan. Dat ging allemaal heel goed. Aan het eind van de middag ging ik met de groep kinderen in de gondel weer naar beneden en wachtten we gezamenlijk op de ouders die ze kwamen afhalen.”

“Ik heb mijn skivaardigheden verbeterd door veel vragen te stellen over hoe ik sommige dingen het beste kan doen, en ik heb zelf skilessen gehad die het hebben verbeterd. Om de jonge kinderen duidelijk en met plezier les te geven, en om de kinderen te helpen om beter te worden, heb ik bij het aanleren van de pizzapunt (ski’s met de punten tegen elkaar aan om te kunnen remmen) de kinderen op een speelse manier lesgegeven door het te combineren met spelletjes.”

Meidenhuis

“Met 5 andere meiden woonde ik tijdens mijn internationale stage in een heel huis. Ik deelde een kamer met mijn klasgenootje en in het huis zat een compleet ingerichte keuken met een gasfornuis, koelkast enzovoort. Daar waren we eigenlijk al heel blij mee, want normaal gesproken kom je in een ‘’Daheim”, waar je alleen een kamer met een magnetron en een waterkoker hebt, dus dat is nogal behelpen. Boodschappen deden we in de plaatselijke SPAR. Hierbij viel ‘t me op dat je in Oostenrijk boven de 16 jaar gewoon alcohol mag kopen, zonder je ID-kaart te laten zien. Dat is in Nederland niet zo geregeld.”

“Ik was een maand weg van huis. Omdat je echt wel heel druk bent, je werkt gewoon heel veel, heb je niet veel tijd om aan thuis te denken. Als ik het soms eventjes lastig had dan was het fijn om met 2 andere meiden uit het huis te kunnen praten. Zo miste ik de Carnaval in Nederland en ik heb toen veel steun gehad aan die gesprekken. Ik vond het fijn dat ik dan op ze kon terugvallen.”

skilerares 2

Leerdoelen

“Skischool Total heeft veel tijd in ons gestoken: zo hebben ze me leren skiën en daarnaast mij geleerd hoe ik een skiles moet geven: hoe je zo’n les opstart, hoe je de les indeelt en afsluit. Ze vonden het niet erg dat ik ‘t voor de eerste keer niet alles kon. Binnen de skischool waren ze heel duidelijk en tegelijkertijd ook wel makkelijk; ze lieten je wel heel vrij. Ze zaten er niet echt bovenop zo van ‘….dit en dit moet je doen….’ Natuurlijk stuurden ze mij wel wat bij, maar het was niet echt heel streng. Terugkijkend vond ik dat wel heel leuk en een fijne manier om zo samen te werken.”

“Mijn doel was om beter te leren skiën, zodat ik de kinderen betere tips kon geven en het zelf kon demonstreren, zodat ze het beter zouden begrijpen. Ik heb beter leren skiën doordat we elke week skiles hadden met alle skileraren, ingedeeld naar groepsniveau. Hier heb ik veel geoefend met de technieken, zodat ik dit ook aan de kinderen kon leren. Mijn doel was ook om de Duitse taal beter te leren spreken en te verstaan. Dit is redelijk gelukt: ik ken inmiddels veel Duitse skitermen. Dat heb ik kunnen leren, omdat er best nog wat Duitse kinderen in de skigroepen zaten. Door te luisteren naar wat anderen zeiden en door zelf skilessen in het Duits te volgen spreek en versta ik het Duits nu stukken beter!”

Aanrader

“Omdat je langer in het buitenland bent, krijg je meer mee van de cultuur in dat land. Het is ook wel gewoon een hele ervaring om alles mee te maken: de reis, … ver weg van mijn vriend en familie, ….je maakt nieuwe vrienden, ….je leert veel over het andere land, …..je kijkt hoe het in een buitenlands bedrijf gaat …... Het is goed om te zien dat het in een ander land anders gaat dan in Nederland. Daar leer je zoveel van. Zo ga ik de kringgesprekken op de berg en het zelfstandig op jezelf wonen in het meidenhuis nooit meer vergeten!”