Overslaan en naar de inhoud gaan

“Grijp de kans om naar het buitenland te gaan met beide handen aan!”

Atifa Nourzaji (24-jaar), 4e-jaars studente Fashion Tailor, liep vier maanden stage in een modeatelier in Barcelona. Hoewel ze oorspronkelijk naar Parijs wilde vanwege de modewereld, koos ze voor Barcelona vanwege mogelijke problemen met het dragen van een hoofddoek in Parijs. Het was haar eerste keer in Spanje, maar samen met twee klasgenoten ging ze het avontuur aan en genoot ze van het creatieve proces van het ontwerpen en maken van handgemaakte jurken.
 

Vakmanschap

Atifa zocht intensief naar een stageadres maar vond niets. Uiteindelijk besloot ze een tussenpersoon in te schakelen. Deze tussenpersoon vond eerst een stageplek in Madrid voor haar, maar dat ging niet door. Samen zochten ze verder en vonden uiteindelijk een stageadres in Barcelona: het Rita Miller boetiek en atelier voor handgemaakte jurken. Rita Miller is een couture atelier waar ze couturejurken van hoge kwaliteit ontwerpen en maken. Ze maken bijvoorbeeld verschillende stijlen bruidsjurken, feestjurken, en galajurken. De meeste klanten zijn beroemde actrices, atleten, zangers en ook influencers.

“Jurken ontwerpen en maken was niet het enige werk dat ik tijdens mijn stage deed, ik maakte deel uit van het atelier, dus ik en Lisi, mijn mentor, wij bespraken alles over het atelier. Ik ging met haar mee om stoffen in te kopen en ik heb ook modellen gefotografeerd

en foto’s bewerkt. Tijdens mijn stage heb ik veel jurken gemaakt, maar deze jurk is één van mijn favorieten omdat deze jurk helemaal door mij is ontworpen en gemaakt: van het idee tot de fotografie, tot het bewerken van het fotomateriaal. Ik heb alles zelf gedaan, daarom is deze handgemaakte jurk voor mij heel uniek!”

Leerdoelen

“Het maken van couturejurken heeft me altijd geïnteresseerd, omdat er veel creativiteit en precisie nodig is. Ik wilde graag leren hoe ik deze prachtige jurken zelf kan maken. Ik begon met het leren van de basisprincipes van patroon maken en naaien. Ik heb geleerd hoe ik een couturejurk van begin tot eind kan maken, inclusief het maken van het patroon en het afwerken van de details.”
“Het communiceren met Spaanse klanten was aanvankelijk een uitdaging omdat ik de taal niet vloeiend sprak. Maar met tijd en oefening begon ik ze beter te begrijpen en kon ik goed met hen communiceren, vooral als ze goed Engels spraken.”
“Tijdens mijn stage heb ik een sterke band opgebouwd met mijn collega's. We werkten samen aan projecten en hielpen elkaar bij het oplossen van problemen. Ik heb veel van ze geleerd over de eenvoudige, verfijnde ontwerpen in de Spaanse modewereld”

Buitenkans

“Wanneer de kans zich aandient om in het buitenland stage te lopen, grijp die dan met beide handen aan! Het is een kans om te groeien, om te leren, en om jezelf beter te begrijpen. Een buitenlandstage dwingt je om onafhankelijker te worden en om je grenzen te verkennen. Als je eenzaam bent leer je jezelf kennen en ontdek je hoever je wilt gaan. Dus, als je echt vooruitgang wil boeken in jouw zelfontwikkeling en groei, is het belangrijk om die kans niet te laten liggen!"