Antwoorden op veelgestelde vragen

Heb je vragen over studiekeuze, het mbo of een opleiding? Bekijk dan de onderstaande lijst met de meest gestelde vragen. Wie weet staat je vraag – en het antwoord – er tussen.
Ben je op zoek naar andere informatie? Neem dan contact op met het Service- en Informatiepunt van Aventus via info@aventus.nl of via 0800 - 444 55 55. We helpen je graag!​​​​​​

Vragen over studiekeuze

Hoe vraag ik een brochure aan?

De makkelijkste manier om een brochure aan te vragen, is digitaal. Bestel hier de brochure van je keuze en je hebt hem binnen drie werkdagen in je brievenbus.

Hoe meld ik me aan voor een meeloopdag?

Een dagje meelopen bij een opleiding die je leuk lijkt, is een ideale manier om zowel de opleiding als de school te leren kennen. Je volgt de lessen, maakt kennis met docenten en studenten en proeft de sfeer.
Op elke opleidingspagina staat een keuzemogelijkheid om je aan te melden voor een meeloopdag. Nadat je het formulier hebt ingevuld met jouw gegevens, zal er contact met je worden opgenomen om een geschikt moment te plannen waarop je kunt meelopen.

Let op: van 1 juni t/m 30 september is het niet mogelijk om mee te lopen bij een opleiding.

Vragen over aanmelding

Hebben jullie mijn aanmelding ontvangen?

Als je je via het online aanmeldingsformulier op de website van Aventus hebt ingeschreven voor een opleiding en je een automatische e-mail als antwoord hebt gekregen, dan betekent dat dat we je inschrijving hebben ontvangen. We nemen zo snel mogelijk – in ieder geval binnen twee weken – contact met je op om je aanmelding door te nemen.

Wanneer krijg ik een uitnodiging voor een intakegesprek?

Als je voldoet aan alle vooropleidingseisen van de opleiding van je keuze, dan ben je in principe van harte welkom. Je krijgt dan een bevestiging van je inschrijving via e-mail. Voor aanvang van je opleiding krijg je alle benodigde informatie om te kunnen starten thuis gestuurd. Een uitzondering hierop zijn de opleidingen waarvoor een numerus fixus geldt. Meer informatie over numerus fixus opleidingen, vind je hier.

Voldoe je (net) niet aan de vooropleidingseisen of spelen er andere zaken (zoals dyslexie of andere speciale omstandigheden)? Dan wordt er binnen twee weken na je aanmelding contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik me nog aanmelden? Hoe werkt dit? Is er nog plek op de opleiding die ik wil volgen?

Aanmelden kan in principe nog tot de start van het nieuwe schooljaar. Of er ook een plekje voor je is, hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen. Je kunt je via de website aanmelden voor een opleiding. Kies je opleiding via www.aventus.nl/opleidingen en klik vervolgens op de rode aanmeldbutton. Je komt dan in een digitaal aanmeldformulier. De rest wijst zich vanzelf. Als er omstandigheden zijn waardoor je niet kunt starten dan krijg je hier zo spoedig mogelijk bericht over.

Hoe geef ik wijzigingen door (zoals een verhuizing of een afmelding)?

Wil je iets wijzigen in je aanmelding? Of wil je bijvoorbeeld toch een andere opleiding volgen? Geef je wijziging dan door aan het Service- en Informatiepunt via info@aventus.nl of bel 0800 - 444 55 55.

Kan ik tijdens het schooljaar van school wisselen?

In de meeste gevallen kun je tijdens het schooljaar van school wisselen, mits je op je huidige school dezelfde opleiding volgt. Of dit ook voor jou geldt, hangt af van je situatie. Neem contact op met het Service- en Informatiepunt via info@aventus.nl of bel 0800 - 444 55 55 om dit te bespreken.

Waar kan ik een bewijs van inschrijving krijgen?

Als je aanmelding verwerkt is, ontvang je hiervan een bewijs. Met dit bewijs kun je onder meer studiefinanciering mbo aanvragen. Ben je je bewijs van inschrijving kwijt of heb je deze nog niet ontvangen? Neem dan contact op met het Service- en Informatiepunt via info@aventus.nl of bel 0800 - 444 55 55.

Algemene vragen

Op welke momenten in het jaar kan ik instromen?

Je kunt op twee momenten in het jaar starten met een mbo-opleiding bij Aventus: in september en in februari. Heb je in september een verkeerde studiekeuze gemaakt? Dan kun je in februari starten met een andere opleiding. Overigens kun je ook tijdens het schooljaar overstappen naar Aventus, je komt dan in de In-Door-Klas. De In-Door-Klas is speciaal bedoeld om je voor te bereiden op het mbo (maximaal drie maanden). Hier kun je de tijd tot de start van je mbo-opleiding overbruggen. Weet je nog niet welke richting bij je past? Dan kun je via de In-Door-Klas het studiekeuzeprogramma volgen.

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties vind je hier.

Vragen over toelating

Ben ik toelaatbaar met mijn vooropleiding?

Als je op www.aventus.nl/opleidingen een opleiding selecteert, kun je precies zien wat de toelatingseisen zijn. Voldoe je niet aan de eisen en wil je je toch graag aanmelden? Dan wordt er nadat je je hebt aangemeld contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Ik zit in het examenjaar, wat als ik niet slaag?

Als je niet slaagt voor je vooropleiding, en je hebt dus geen vmbo-diploma, dan ben je niet toelaatbaar tot een beroepsopleiding van Aventus. Je kunt dan wel naar de Entreeopleiding. Weet je niet zeker of je gaat slagen? Meld je dan alsnog gewoon aan voor de opleiding van je keuze. Als later blijkt dat je inderdaad niet geslaagd bent, dan bespreken we de mogelijkheden met je. Een advies kan dan bijvoorbeeld zijn om op je eigen school alsnog je diploma te gaan halen. Het advies kan ook zijn om inderdaad naar de Entreeopleiding (= niveau 1) te gaan of om alsnog eerst je diploma te halen maar dan via Aventus Lyceum.

Vragen over kosten

Wat kost een opleiding bij Aventus (boekengeld, materialen etc.)?

Het volgen van een opleiding (BOL) is gratis tot je 18e jaar. Vanaf je 18e bedraagt het lesgeld € 1.137 per jaar. Zie ook de pagina over opleidingskosten. Let op: de bedragen voor het lesmateriaal verschillen per opleiding. Zo heb je bijvoorbeeld scharen nodig om de kappersopleiding te kunnen volgen en kan een messenset handig zijn bij de koksopleidingen.

Hoe kan ik studiefinanciering aanvragen?

Kijk voor alle informatie over studiefinanciering op de pagina over spelregels kinderbijslag en geld terug voor je studie.

Ik ben jonger dan 18 jaar en heb voor school een OV-kaart nodig; moet ik hier zelf voor betalen?

Als je op 1 januari 2017 een voltijd mbo-opleiding volgt, dan kun je het studentenreisproduct aanvragen. Dit kan dus ook wanneer je nog géén 18 jaar bent. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je hier.

Ben ik verplicht een laptop te kopen en waar moet deze aan voldoen?

Bij veel opleidingen heb je een laptop nodig. Of dat ook voor jouw opleiding geldt, zie je in de boekenlijst en op de webpagina over jouw opleiding (zoek jouw opleiding op www.aventus.nl/opleidingen). Op de boekenlijst van jouw opleiding lees je aan welke eisen jouw laptop moet voldoen.