Interview Jane McCall

“De QuestTrek is een ongelofelijk mooi cadeau aan jezelf.”

Interview Jane McCall​

Jane McCall, managementassistent sector Zorg & Welzijn, deed samen met een groep Aventus-medewerkers mee aan de QuestTrek in Nepal. Vlak voor dit interview staat Jane nog aanstekelijk enthousiast met een andere collega te vertellen over de QuestTrek. Haar ervaringen deelt ze vandaag ook met ons.

Mooi om je zo te horen vertellen. Hoe kwam je erbij om mee te doen met QuestTrek?

“Na twee jaar vanaf de zijlijn mee te mogen kijken en enthousiast te worden over hoe dit traject geïntegreerd werd als afstudeerproject binnen de opleiding Maatschappelijke Zorg, ontstonden er nog meer mooie ideeën. Dorothy gaf handen en voeten aan een QuestTrek voor medewerkers. Na met haar te mogen hopen, sparren, brainstormen en dromen, was het dan zover en kon ik mee met de volwassen-QuestTrek om het eindelijk allemaal zelf te ervaren.”

Waarom wilde je deze reis maken?

“Ik had al zoveel enthousiaste verhalen gehoord, maar was vooral geraakt door de impact die het proces heeft gehad op mijn collega’s. Ze waren echt ‘anders’ teruggekomen. Waar mijn hart van open gaat wist ik eigenlijk allang. Met deze reis hoopte ik erachter te komen wat ik nodig heb om knopen door te durven hakken wat betreft keuzes en verlangens waar ik mee worstelde, zoals op mijn werk. Daarnaast was ik ook erg onder de indruk van het werk van Mountain Child Care en kreeg ik een steeds beter beeld van hun missie. Die missie draag ik een warm hart toe vanuit mijn eigen (levens)missie: ‘Pay It Forward’.”

Hoe lastig was het om geld binnen te krijgen?

“Ik heb bij vorige QuestTreks zelf studenten en collega’s gesponsord. Eén van de studenten heeft bij mij schoongemaakt en doet dat nog steeds! Verder dacht en hielp ik mee met het realiseren van acties. Ik had daarom al veel ideeën en tips opgedaan, maar nu moest ik zelf ‘vragen’. Helpen kan ik heel goed, maar hulp vrágen…

Ik kwam langzaam op gang, maar toen de eerste actie eenmaal liep ging het bijna vanzelf. Ik heb bijvoorbeeld een Broodje Nepal geïntroduceerd met behulp van de cateraars. Collega’s zeiden op een gegeven moment ‘we gaan een broodje Jane kopen’! Naar aanleiding van deze actie ontstond een nieuwe actie. Voor die donaties had ik een box op mijn bureau gezet. Als mensen daar hun bijdrage indeden kregen ze een engeltje die ik had gekocht bij Suzes Angels (waarvan de opbrengst volledig naar Stichting Semmy gaat) en zo sponsorden we samen weer een ander goed doel. #PayItForward

Hoe heb je je fysiek voorbereid op de QuestTrek?

“Omdat ik een versleten knie heb, werd dat een uitdaging en missie op zich! Maar ik had mijn zinnen gezet op die berg en het vechtertje in mij ging doelgericht aan de slag. Ik trainde bijna een half jaar dagelijks met behulp van een fysiotherapeut gespecialiseerd in versleten knieën, dry needling, persoonlijke begeleiding, een sportschoolabonnement en van krachttraining tot een combi met mijn sportliefde yoga. Ik deed zelfs squats en rek- en strekoefeningen, al pratende met collega’s. Ik krijg nu nog te horen hoe gedisciplineerd ik was en motiverend voor anderen.

Dat alles heeft dubbel en dwars z’n vruchten afgeworpen tijdens de QuestTrek! Wat ik 15 jaar lang dacht niet te kunnen of mogen met mijn knie, heb ik gewoon gedaan!”

Wat zijn je ervaringen, wat heeft het je gebracht?

“Het was fysiek en mentaal een kickass ervaring om nooit meer te vergeten. Ik heb mooie zielsverbindingen gemaakt en dierbare vriendschappen voor het leven gesloten. Ik ben zo dankbaar dat ik het met een versleten knie boven verwachting moeiteloos volbracht heb én zelfs weken na terugkomst geen terugslag had. De eerste twee à drie weken na terugkomst was ik dan ook alleen maar euforisch over het fysieke gedeelte en inééns begon mentaal een en ander te landen. De QuestTrek heeft mijn inzichten, verlangens en doel weer scherp gesteld; ik ben verbonden met mijn ziel en levensdoel en nu is het een kwestie van actie!”

Hoe was het coachingstraject?

“Vanaf het moment dat we wakker waren om 5.45u totdat we gingen slapen waren we bezig met mooie maar ook intensieve opdrachten; individueel en in groepsverband. We deelden veel met elkaar en waren bezig met elkaars en ons eigen proces. Dat was heftig, maar tegelijkertijd ook bijzonder mooi. De coaches begeleidden het supergoed, liefdevol en professioneel. Tot de eerste dag van de QuestTrek had ik geen idee wat ik kon verwachten van het coachingstraject. Nou, en of ik nu weet wat voor impact het heeft. Ik ben mijn coach Hedda dankbaar dat ze me gepusht heeft, maar ook opving. Haar coaching was intens en raak; drie van haar uitspraken herinneren me dagelijks waar mijn kracht ligt en met hoeveel meer plezier en energie je leeft/werkt als iets echt je hart raakt.”

Bij de laatste opdracht ‘Walk of Life’ maakten we ons vijfjarenplan concreet door dit hardop uit te spreken. Die opdracht heeft bij mij de meeste indruk gemaakt. En hoe ga je dat plan nu waarmaken? Mijn collega André en ik hebben tegen elkaar gezegd ‘we gaan elkaar in de gaten houden’. Intussen sta ik versteld hoe vastberaden ik mijn vijfjarenplan deel met mijn naaste omgeving. Hoe vaker je het benoemt, hoe meer het gaat leven.”

Jane en André tijdens de QuestTrek

Hoe voelde je je in Nepal?

“Kathmandu vond ik vreselijk qua verkeer; één grote chaos vol uitlaatgassen. Maar we hadden een geweldige thuishaven The Valley Guesthouse met hartelijk personeel en daar had je  absoluut geen benul van de gekkenhuis buiten.

Als ik aan Nepal denk, denk ik aan de Himalaya’s. Wauw, wat magisch en rustgevend. Dat gevoel wil je elke dag wel.

Waar ik een paar keer intens door overrompeld werd en me dat terug in Nederland des te meer besefte, was de h(erkenning) van ‘thuiskomen’. Geraakt door de nostalgie realiseerde ik me dat ik mijn roots nooit verloochend heb, want met veel van de cultuur - gewoontes, taal, tradities, eten - ben ik opgegroeid vanuit mijn Hindoestaanse achtergrond.”

Wat is het gekste of meest verrassende moment tijdens de reis?

"What happens on the QuestTrek stays on the QuestTrek" ;)

Hoe is het om weer terug te zijn?

“Je zit zo weer in je dagelijks leven en de kunst is om in de waan van de dag trouw te blijven aan wat je daar op die berg met jezelf afgesproken hebt. De eerste weken stuiterde ik van de adrenaline, omdat ik zo vol was van het fysieke gedeelte. Maar intussen is het coachingstraject lang en breed geland en zit ik volop in allerlei ontwikkelingen. Dat is heel gaaf, maar ook best wel spannend. Ik denk nog regelmatig aan de QuestTrek. Dat komt ook omdat Nepal binnen onze sector Zorg en Welzijn intussen een begrip is. Af en toe zit ik weer met mijn hoofd in de Himalaya-wolken en blijf ik herinnerd worden aan mijn Walk of Life.”

Zou je deze trip aan anderen aanraden en zo ja, waarom dan?

“Ja, zeker. De QuestTrek is een ongelofelijk mooi cadeau aan jezelf, omdat het altijd wel iets brengt waar je over na gaat denken of ontdekt. Tegelijkertijd maak je het voor de Nepalese jongeren mogelijk ook een QuestTrek te lopen, waardoor zij een toekomstperspectief krijgen.”

Hoe was het om op het kantoor van Mountain Child Care (MCC) te zijn?

“Dat was the finishing touch en heeft mijn reis compleet gemaakt. Het was geweldig om het Nepalese personeel te ontmoeten en een kijkje te nemen achter de schermen.

Voor negen Nepalese weesjongeren hebben wij het nu mogelijk gemaakt dat ze zich op een betere toekomst kunnen gaan voorbereiden met het programma van Mountain Child Care. Hoe tof is dat!? Suraj was een van de jongere die deelgenomen heeft aan het programma van MCC en is nu een van de Nepalese coaches. Nog zo’n mooi succesverhaal!

Mountain Child Care doet ertoe, ik deel hun missie en geloof erin dat we het verschil kunnen maken.

Kijk maar naar Suraj! Nu ik dit ook persoonlijk ervaren heb, heeft het team des te meer mijn support om nog beter werk te kunnen leveren.”

Op welke manier denk je dat dit kan bijdragen aan het onderwijs en de ontwikkeling van een student?

“Hoe mooi is het om binnen het onderwijs te leren vanuit je hart en niet alleen je hoofd? Op school leer je veel, maar niet altijd wat je unieke talent is. Hoe gaaf is het om te ervaren wat voor jou écht belangrijk is in het leven, in een studie of baan? Door op QuestTrek te gaan ontdekken studenten wie ze zijn en waar hun kracht ligt. Want hoe sterk sta je in de wereld als je kunt doen waar je echt goed in bent? En met hoeveel meer plezier en energie werk je als iets echt je hart raakt?”