TechFunity

Olie verversen, bougies vervangen en motoren afstellen is er niet meer bij in de garage van de toekomst. Die is een stuk schoner en de sleutelaar is vervangen door een specialist die met zijn laptop storingen opspoort en software vervangt. De elektrische auto gaat voor een revolutie zorgen in de autobranche. Een elektrische auto heeft haast geen onderhoud meer nodig en dat betekent een enorme omwenteling voor de autogarages. Er is een ander type monteur nodig, die veel meer ICT kennis en vaardigheden heeft. Als je bijvoorbeeld een Tesla opent, zie je nog niks. De monteur moet zelfstandig op zoek naar informatie en goed kunnen analyseren. Dit vraagt om onderwijs met een ander didactisch concept.

Zelfontdekkend leren

Aventus is sinds 2017 het project TechFunity gestart, waarin met grote autoketens als Wensink, Broekhuis, Herwers, Autohaas en Nefkens wordt samengewerkt om het onderwijs zo te vernieuwen dat de nieuwe lichting monteurs voldoende is voorbereid op deze ontwikkelingen. Ook partijen als Hollander Techniek, Chargepoint en andere onderwijsinstellingen (vo-scholen & HAN Automotive) zijn belangrijke participanten binnen deze samenwerking.

Er is gestart met een kleine groep studenten die zelfontdekkend leren. In plaats van ze eerst de theorie aan te bieden en dat te laten oefenen, krijgen ze ‘levende’ opdrachten. Auto’s met problemen die ze zelf moeten oplossen en waarvoor ze de benodigde kennis zelf moeten verzamelen. Hun ‘klaslokaal’ is de bedrijfsomgeving. Ook de rol van docenten verandert hiermee. Zij zijn de coach die de studenten verder helpt in hun eigen leerproces. Ook het huidige personeel kan via Techfunity workshops en bijscholingen volgen om up-to-date te blijven in hun vak. Samen met de autobedrijven wordt er invulling gegeven aan het onderwijs, van gezamenlijke projecten formuleren tot het delen van materiaal zoals de elektrische auto.