FAQ’s coronavirus

Aventus krijgt veel vragen over het coronavirus en hoe wij hier als onderwijsinstelling mee omgaan. Aventus volgt de richtlijnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Aventus-specifieke vragen zijn hieronder beantwoord.

Algemeen

Hoe volgt Aventus de actuele ontwikkelingen?

Dit doen wij door de berichtgeving te volgen op de websites van het RIVM en Buitenlandse Zaken. We onderhouden verder contact met de gemeentes en de regionale GGD. En specifiek voor het onderwijs met het betreffende ministerie en de MBO Raad. 

Belangrijke websites:

Rooster

Vanaf 24 januari staat het rooster al weer helemaal goed ingepland. Komende week is nog even een overgangsweek.

Maandag 17 januari verandert er nog niets in het rooster. Op maandag gaan wij bekijken wat we kunnen veranderen in de roosters voor de rest van volgende week. Dat betekent:

 • Vanaf maandag 17 januari 18:00 uur is het rooster voor in ieder geval dinsdag 18 januari zien. Let op: er zijn klassen die wel al maandag les op school hebben. Dit zal de docent mededelen.
 • Iedere dag in de volgende week is uiterlijk om 18:00 het rooster voor de dag erna bekend.
 • Blijf goed in contact met docenten en slb’er over de roosters en lessen.
 • Doordat we de afgelopen weken vanwege Corona hebben moeten wisselen tussen een ‘online rooster’ en weer terug lukt het niet om de roosters voor de volgende periode (7 feb - 22 april) per 21 januari te publiceren. Vanaf de avond van 28 januari wordt dat rooster wel voor jullie zichtbaar.

Aankomende studenten

Hoe kan ik een studiekeuzeadviesgesprek inplannen?

Heb jij je nog niet aangemeld voor een opleiding en hulp nodig bij jouw studiekeuze? Dan kun je gebruik maken van een studiekeuzeadviesgesprek op afstand. Je kunt je vragen mailen naar het mailadres: studiekeuzeadvies@aventus.nl

De medewerkers van Aventus staan klaar om de vragen via e-mail te beantwoorden of een telefonisch gesprek/videochat met jou te voeren. Wil je je daarna aanmelden voor een opleiding? Doe dat dan vóór 1 april 2022.

Besmetting en ziekmelden

Aangepaste maatregelen

Een aantal belangrijke maatregelen geldt vanaf nu:

 • Ook geldt: doe twee keer per week een zelftest. Je kunt nog steeds gratis testen bestellen op zelftestonderwijs.nl
 • Hou zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
 • Informeer je goed over de aangepaste quarantaineregels voor jezelf en studenten. Een belangrijke wijziging: je bent vanaf nu uitgezonderd van quarantaine (als je met iemand met corona in contact bent geweest) wanneer je langer dan 1 week geleden een boostervaccin hebt gehad. Of wanneer je korter dan 8 weken geleden positief bent getest, hersteld bent en geen klachten hebt.
 • Als laatste maatregel voor het mbo geldt ook weer het maximum aantal personen van 75 per ruimte. Bij tentamens en examens geldt dit maximum niet.
 • Werk thuis waar jouw taken dat toelaten en stem dit af met jouw leidinggevende.

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Desinfecteer en was je handen regelmatig. Bekijk de uitleg over handen wassen van het RIVM.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in ruimtes.

Is de 1,5 meter verplicht?

De 1,5 meter is niet verplicht in het onderwijs. Uiteraard is het wel aan te raden voorzichtig te zijn en deze afstand waar mogelijk aan te houden. De mondkapjes blijven verplicht bij verplaatsingen binnen school.

Wat is de maximale groepsgrootte?

Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte. Deze geldt niet bij examens en tentamens.

Wat te doen bij klachten of besmetting met het coronavirus?

Bekijk in het stroomschema wat je moet doen bij klachten of besmetting met het coronavirus. Informeer bij elke stap je slb’er. Houd je daarnaast aan de richtlijnen van het RIVM en de afspraken die we hebben gemaakt over een veilige school in coronatijd.

Ik was ziek en wil me beter melden. Hoe kan ik dat regelen?

Je kunt je weer beter melden via je slb’er.

Wat doe je bij een besmetting van een huisgenoot?

Heeft een huisgenoot corona? Dan gaat deze in isolatie. De regel is: alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten gaan dan in quarantaine.

Zelftest

Meer weten over gratis zelftesten?

Voor medewerkers en studenten van alle mbo’s (inclusief vavo) in Nederland gratis zelftesten te verkrijgen.

Waarom een zelftest?
De introductie van zelftesten in het mbo maakt onderdeel uit van de brede introductie van zelftesten binnen geheel Nederland.  Zelftesten is een extra manier om zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de bestrijding daarvan. Zelftesten zijn namelijk bedoeld als extra zekerheid voor mensen die geen klachten hebben en willen gaan werken of studeren op school.

Voor wie beschikbaar?
Alle studenten, leerlingen en medewerkers van onze school kunnen gratis zelftesten bestellen. Deze zelftesten worden vervolgens bezorgd op je huisadres.

Wanneer een zelftest?
De zelftest is vrijwillig en dus geen voorwaarde om toegang te krijgen tot onze school. Het advies vanuit de overheid is om 2 keer per week te testen. Deze test is minder nauwkeurig dan een test die door een professional wordt afgenomen.

Je gebruikt de test niet als je

 • klachten hebt;
 • nauw contact hebt gehad met iemand met corona;
 • terugkomt uit een hoog risicogebied.

In al deze gevallen test je altijd via de GGD.

Het gebruik van een zelftest heeft geen invloed op de geldende RIVM-richtlijnen en de afspraken die wij op school met elkaar hebben, zoals de 1,5 meter afstand, mondkapjes en de maximale groepsgroottes.

Voor meer informatie kun je ook de informatie in deze folder van de Rijksoverheid bekijken.

Hoe werkt het?
Via het portaal zelftestonderwijs.nl gebruik je de button ‘Login met instellingsaccount’, kies je Aventus als instelling en gebruik je e- mailadres vierlettercode@aventus.nl en wachtwoord om in te loggen. Dan kun je jouw zelftest(en) bestellen. Deze worden dan naar je huisadres gestuurd. Per aanvraag krijg je op dit moment 8 zelftesten toegestuurd. Op het portaal zelftestonderwijs.nl zie je vervolgens wanneer je weer een gratis set mag aanvragen.

Na de zomervakantie

Als je terugkomt na de zomervakantie is het belangrijk ook weer zelftesten te gebruiken. We raden je aan deze daarom nog zoveel mogelijk voor de zomervakantie te bestellen.

Heb je vragen, neem dan contact op met je slb’er.

Stage in Nederland

Kan ik stage blijven lopen?

In bepaalde branches vervallen nu de stages. We hopen dat de stages vanaf 14 januari weer kunnen plaatsvinden. Ga met je slb’er en stagebegeleider van jouw stagebedrijf in gesprek over mogelijkheden en oplossingen als je tegen problemen aanloopt.  

Buitenland (stage, reizen & afstuderen)

Kunnen studenten en medewerkers hun stage- of reisplannen vanuit Aventus laten doorgaan?

Individuele stages zijn mogelijk met inachtneming van de geldende coronaregels. Heb je plannen? Neem dan even contact op met je slb’er.

Bekijk hier de meest recente waarschuwingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt ook een app downloaden om de waarschuwingen te checken. Daarnaast is het van belang je te houden aan het reisprotocol van het land waaruit vertrokken wordt. 

Wat betekent het afbreken van mijn stage voor mijn studievoortgang?

Dat verschilt per situatie. Neem daarom contact op met je slb’er als dit bij jou speelt. Samen met je slb’er kan naar een maatwerkoplossing gezocht worden.

Gebouwen

Zijn gebouwen van Aventus open?

De locaties van Aventus zijn open tussen 8.00 en 18.00 uur.

Zijn de kantines open?

Ja, de kantines zijn wel geopend.

De locaties van Aventus zijn open tussen 8.00 en 18.00 uur.

Hoe is de ventilatie in de gebouwen geregeld?

We hebben ons uitgebreid laten adviseren en een controle laten doen op de klimaatinstallaties in onze gebouwen. In de panden aan de Laan van de Mensenrechten en aan het Stationsplein hebben wij geavanceerde klimaatinstallaties. Voor de overige gebouwen geldt dat er, waar dat nodig is, extra wordt geventileerd door ramen te openen en klaslokalen te luchten. De capaciteit van de lokalen is afgestemd op de ventilatiemogelijkheden.

Evenementen

Gaan evenementen van en bij Aventus door?

Evenementen kunnen doorgaan, wellicht in aangepaste vorm!

Op de hoogte blijven

Hoe word ik geïnformeerd over belangrijke wijzigingen?

Blijf voor het meest actuele nieuws het studentenportaal en -app en de Aventus socials volgen.

Voor ouders/verzorgers: Gezien de noodzaak om snel te communiceren gebruiken we in eerste instantie alle gebruikelijke kanalen direct naar onze studenten. Ook worden ouders/verzorgers in bepaalde gevallen persoonlijk geïnformeerd. Volg ook vooral onze social kanalen voor het meest actuele nieuws.

 

Contact

Bekijk eerst de FAQ op onze website. Heb je dan nog vragen, stel ze aan je slb’er of in een dm via onze socials Instagram of Facebook.