FAQ’s coronavirus

Aventus krijgt veel vragen over het coronavirus en hoe wij hier als onderwijsinstelling mee omgaan. Aventus volgt de richtlijnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Aventus-specifieke vragen zijn hieronder beantwoord.

Algemeen

Hoe volgt Aventus de actuele ontwikkelingen?

Dit doen wij door de berichtgeving te volgen op de websites van het RIVM en Buitenlandse Zaken. We onderhouden verder contact met de gemeentes en de regionale GGD. En specifiek voor het onderwijs met het betreffende ministerie en de MBO Raad. 

Belangrijke websites:

Hoe gaat Aventus om met de corona-maatregelen?

We vinden het belangrijk om iedereen te ontvangen en te laten werken en leren in een veilige school. Daarom hebben we op basis van de maatregelen een aantal afspraken en regels vastgesteld. Bekijk de infographic voor meer informatie: 

Infographic

 

Gaan lessen door?

Zo veel mogelijk online les

We zijn vanaf 16 december weer over gegaan op afstandsonderwijs, oftewel zoveel mogelijk online onderwijs.

Wat gaat er wél fysiek op locatie door:

 • Praktijklessen in onze praktijklokalen en op externe locaties.
 • Examens, toetsen en tentamens voor alle studenten die dit betreft (ook examenleerlingen vavo), waar nodig op externe locaties.
 • Fysieke onderwijsactiviteiten en begeleiding voor kwetsbare studenten.
 • Entree- en InDoorKlas-studenten blijven lessen op locatie volgen.
 • Ruimte voor studenten die thuis geen goede studie- of leerplek hebben.
 • Ruimte voor studenten met ouders in vitale beroepen.

Avondklok: fysieke lessen op school in de avonduren

 • Voor de fysieke lessen op school in de avonduren krijgen de studenten een verklaring van Aventus voor ontheffing voor de avondklok, ivm les.
  Dit formulier dient door de docent ingevuld te worden en na afloop van de bovenstaande lessen aan de aanwezige studenten mee te geven. 

Mag ik met het OV van en naar school reizen?
Het reizen van en naar school wordt gezien als noodzakelijk reizen, dus studenten kunnen blijven gebruik maken van het OV.

Rooster
Studenten vinden hun persoonlijke rooster in de portal en op de studentenapp. Let op: het rooster wordt elke dag tussen 17.00u en 18.30u geüpdatet. Je ziet dan misschien niet de juiste informatie.

 • Heb je hierover vragen; neem dan contact op met je ltb’er.

Je kunt je voorlopig niet aanmelden voor een meeloopdag. Zodra dit weer kan vermelden we dat uiteraard via de socials en onze website.

Avondklok: examens in de avonduren

Voor het maken van geplande examens op locatie in de avonduren worden door de overheid uitzonderingen gemaakt en deze gaan dus gewoon door. Je krijgt voor het naar en van de locatie reizen een vrijstelling en je moet daarbij zelf zorgen voor een Eigen Verklaring, die je op deze pagina kunt vinden. Je krijgt hierover, indien dit voor jou geldt, aparte informatie. Daarnaast verstrekken we namelijk ook als onderwijsinstelling een verklaring voor jou. Kortom: je hebt twee verklaringen nodig. Een van jezelf en een van Aventus.

Kunnen studenten van ouders met vitale beroepen opgevangen worden bij Aventus?

Studenten die vanwege het werk van hun ouder(s) in een vitaal beroep opvang op school nodig hebben kunnen dit aangeven bij hun ltb’er.

Aankomende studenten

Ik heb als aankomend student afspraken staan bij Aventus. Gaan die door?

Alle testdagen, kennismakingsgesprekken en welkomstdagen gaan voorlopig NIET fysiek door. Je ontvangt hierover nader bericht als je hiervoor reeds een afspraak had staan en wellicht wordt een deel van deze afspraken omgezet naar een telefonische afspraak. Ook word je geïnformeerd over andere mogelijkheden zoals een livestream. Zodra fysieke momenten weer mogelijk zijn ontvang je hiervoor een uitnodiging. 

Hoe kan ik een studiekeuzeadviesgesprek inplannen?

Heb jij je nog niet aangemeld voor een opleiding en hulp nodig bij jouw studiekeuze? Dan kun je gebruik maken van een studiekeuzeadviesgesprek op afstand. Je kunt je vragen mailen naar het mailadres: studiekeuzeadvies@aventus.nl

De medewerkers van Aventus staan klaar om de vragen via e-mail te beantwoorden of een telefonisch gesprek/videochat met jou te voeren. Wil je je daarna aanmelden voor een opleiding? Doe dat dan vóór 1 april 2021.

Besmetting en ziekmelden

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Was je handen regelmatig. Bekijk de uitleg over handen wassen van het RIVM.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Schud geen handen.
 • Blijf thuis als je klachten hebt.

Volg de actuele richtlijnen van het RIVM als je gezondheidsklachten hebt. Deze zijn te vinden in de Vragen en Antwoorden van het RIVM.

Moet ik bij Aventus op school een mondkapje dragen?

Vanaf maandag 5 oktober dragen medewerkers, studenten en bezoekers op alle locaties van Aventus verplicht een mondkapje:

 • Als je binnenkomt
 • Als je loopt in gangen, lokalen en de kantine
 • Als je opstaat van je plek of het lokaal verlaat
 • In ruimtes waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden

Zit je in het lokaal op je plek, op 1,5 meter afstand van anderen, dan mag het mondkapje weer af.

Iedereen zorgt voor zijn of haar eigen mondkapje. Zorg wel dat je ze op de juiste manier gebruikt, zoals uitgelegd door het RIVM.

Loop je stage, dan gelden de afspraken voor het gebruik van mondkapjes van het stagebedrijf. Lees hier het beleid van Aventus over het dragen van mondkapjes.

Wat te doen bij klachten of besmetting met het coronavirus?

Bekijk in het stroomschema wat je moet doen bij klachten of besmetting met het coronavirus. Informeer bij elke stap je ltb’er. Houd je daarnaast aan de richtlijnen van het RIVM en de afspraken die we hebben gemaakt over een veilige school in coronatijd.

Ik was ziek en wil me beter melden. Hoe kan ik dat regelen?

Je kunt je weer beter melden via je ltb’er.

Stage in Nederland

Kan ik nog stage lopen?

In bepaalde branches vervallen de stages. Uiteraard hopen we dat na 19 januari 2021 de stages weer opgepakt kunnen worden. Daar waar studenten of stagebedrijven vragen hebben of contact opnemen, gaan we in gesprek over de mogelijkheden en oplossingen voor de korte en lange termijn. 
Jij hebt als stagiaire formeel het recht om te stoppen met de stage, dit in overleg met het stagebedrijf en school. Dit geldt alleen wanneer je als student de stage te risicovol vindt. Per individuele student wordt gekeken welke gevolgen dit heeft voor de resultaten van de stage en de studie.

Stage en de avondklok

Loop je stage bij een bedrijf dat tot de uitzonderingen behoort dan kan dit bedrijf jou een werkgeversverklaring geven voor de vrijstelling in de avond.

Buitenland (stage, reizen & afstuderen)

Schooljaar 2020-2021: stage lopen in of reizen naar het buitenland?

Aventus heeft besloten alle reizen en stages naar het buitenland tot februari 2021 op te schorten. Dit betekent dat er in ieder geval in de onderwijsperiodes 1 en 2 van het volgend schooljaar geen buitenlandstages en -reizen plaatsvinden.

Dit besluit hebben we moeten nemen omdat het coronavirus nog te onvoorspelbaar is en nog steeds een reëel risico vormt. Aventus wil de risico’s voor haar studenten zoveel mogelijk beperken en neemt bij haar beslissingen steeds de adviezen van de overheid en de MBO-raad mee.

Mocht je hier vragen over hebben neem dan contact op met jouw leertrajectbegeleider (ltb’er).

Wat betekent het afbreken van mijn stage voor mijn studievoortgang?

Dat verschilt per situatie. Neem daarom contact op met je ltb’er als dit bij jou speelt. Samen met je ltb’er kan naar een maatwerkoplossing gezocht worden.

Gebouwen

Zijn gebouwen van Aventus open?

Er gelden de onderstaande openingstijden:

 • De locaties van Aventus zijn vanaf 4 januari 2021 weer open van 8:00 tot 20:00 uur.

Met de volgende uitzonderingen:

 • Laan van de Mensenrechten op maandag, dinsdag en donderdag tot 22.00 uur
 • Snipperlingsdijk, Deventer op maandag en dinsdag tot 22.00 uur
 • Alle locaties op vrijdag tot 18.00 uur

De locaties zijn open voor geplande (praktijk)lessen of andere onderwijsactiviteiten zoals examens voor diplomakandidaten volgens het rooster. Ook voor kwetsbare studenten en studieplekken voor studenten die daar thuis niet over beschikken is de school geopend.

Zijn de kantines open?

De openingstijden van de cateringfaciliteiten zijn als volgt:

Laan van de Mensenrechten
- Counter: 10:00 - 13:00 uur
- Lemons & Beans: 10:30 - 12:00 uur

Snipperlingsdijk en Middelweg: 12:00 - 13:00 uur
Musschenbroek en Stationsplein*: 11:30 - 12:30 uur

(* Stationsplein is gesloten op woensdag t/m 15 april)

Is de kapsalon en de schoonheidssalon open?

In verband met de coronacrisis vinden er beperkte onderwijsactiviteiten plaats op de schoollocatie. Dit betekent dat de deuren van onze kapsalons in Apeldoorn en Deventer en onze schoonheidssalon in Apeldoorn nog gesloten blijven tot nader order. Wij hopen onze klanten daarna weer te mogen ontvangen!

Hoe is de ventilatie in de gebouwen geregeld?

We hebben ons in april uitgebreid laten adviseren en een controle laten doen op de klimaatinstallaties in onze gebouwen. In de panden aan de Laan van de Mensenrechten en aan het Stationsplein hebben wij geavanceerde klimaatinstallaties. Voor de overige gebouwen geldt dat er, waar dat nodig is, extra wordt geventileerd door ramen te openen en klaslokalen te luchten. De capaciteit van de lokalen is naast de 1,5m afstand afgestemd op de ventilatiemogelijkheden. Door de 1,5m afstand en de beperking van de capaciteit van de lokalen, is slechts ongeveer 30% van de normale bezetting maximaal in onze gebouwen tegelijk aanwezig.

Evenementen

Gaan evenementen van en bij Aventus door?

Er zijn tot nader order geen fysieke evenementen meer bij Aventus. Houd de site in de gaten voor alle online events.

Op de hoogte blijven

Hoe word ik geïnformeerd over belangrijke wijzigingen?

Via je Aventus mailadres ontvang je alle communicatie die voor jou belangrijk is. Houd deze dus goed in de gaten!

Blijf voor het meest actuele nieuws de studentenportal en de Aventus socials volgen.

Voor ouders/verzorgers: Gezien de noodzaak om snel te communiceren gebruiken we in eerste instantie alle gebruikelijke kanalen direct naar onze studenten. Ook worden ouders/verzorgers in bepaalde gevallen persoonlijk geïnformeerd. Volg ook vooral onze social kanalen voor het meest actuele nieuws.

 

Contact

Bekijk eerst de FAQ op onze website. Heb je dan nog vragen, stel ze aan je ltb’er of in een dm via onze socials Instagram of Facebook.