Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

LET OP: flexibele instroom is afhankelijk van de beschikbare ruimte in onze lokalen en ateliers.

Ruimtelijk vormgever iets voor jou?

Lijkt het je leuk om ontwerpen te bedenken voor de presentatie en vormgeving van winkels, producten, stands en ruimtes? Gaat jouw hart ook sneller kloppen van nieuwe technische snufjes zoals bijvoorbeeld 3D printen of lasersnijden? En lijkt het je gaaf om met de nieuwste teken- en ontwerpprogramma’s te werken? Als je creatief durft te denken en graag oplossingen verzint, dan is de driejarige opleiding Ruimtelijk vormgever bij Aventus zeker iets voor jou! 

Er is bijzonder veel interesse in deze opleiding. Het aantal plaatsen is helaas beperkt. Je aanmelding leidt dan ook niet automatisch tot toelating. Na je aanmelding hoor je zo snel mogelijk of je daadwerkelijk bent toegelaten.

De opleiding Ruimtelijk Vormgever

Je ontwerpt ruimtes en producten voor o.a. evenementen, exposities, winkels, openbare ruimte, interieurs en conceptstores. Bij Aventus spelen we in op trends en ontwikkelingen die zich in de beroepspraktijk voordoen zoals 3D printen, lasersnijden, digitaal en fysiek ontwerpen en werken met Adobe tekenprogramma's. 
Tijdens de opleiding maak je kennis met:

  • Productontwerp/ Winkelontwerp/ Interieurontwerp
  • Fotografie en beeldbewerking
  • Visual merchandising
  • Decor ontwerpen
  • Materiaalkennis
  • Ontwerpprogramma's (Adobe: Indesign, Photoshop, Illustrator) 
  • 2D technisch tekenen 
  • 3D tekenen in Sketch up
     

Aanvullende vakken

Daarnaast krijg je ook: Nederlands, Engels, Rekenvaardigheid, Loopbaan & Burgerschap en worden er verschillende keuzedelen aangeboden waar je uit kan kiezen zoals Duurzaamheid, Fotostyling, Productvormgeving, Creatieve profilering, Voorbereiding HBO en Ondernemersvaardigheden. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Ruimtelijk vormgever met één van deze bewijzen: 

  • Diploma vmbo: Kaderberoepsgerichte (KB), Gemengde (GL) en Theoretische Leerweg (TL)
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo-diploma
  • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Na je aanmelding ontvang je van ons een uitnodiging voor een Welkomsmoment. Tijdens dit moment maak je kennis met de school, je klasgenoten én je opleiding. Om alvast gevoel te krijgen bij wat je kan verwachten op je opleiding, krijg je tijdens het Welkomsmoment een aantal creatieve opdrachten. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Gezamenlijk halfjaar 

Deze opleiding begint met een gezamenlijk half jaar samen met de opleiding Interieuradviseur. Beide opleidingen hebben veel raakvlak en hierdoor ontdek je welke opleiding het beste bij jou past. In deze periode doe je eerst vakkennis op en leer je vooral jezelf goed kennen: wat kun je, wat wil je en waar ligt je toekomst? Als je wilt, kun je na dit eerste halfjaar nog makkelijk overstappen naar de opleiding Interieuradviseur of met meer zekerheid kiezen voor de opleiding Ruimtelijk Vormgever. Handig, toch? 

Jouw opleiding bestaat uit een gezamenlijk halfjaar, een profieldeel en meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het MBO gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels (alleen voor niveau 4) 
  • Loopbaan en Burgerschap 

Vakken in projectvorm

Bij deze opleiding krijg je vakken aangeboden in projectvorm. Het project wordt zo geschreven dat alle onderdelen er steeds in terugkomen: het ontwerp vanaf het klantgesprek tot het daadwerkelijk maken van een product, de presentatie en de oplevering. Dit begint simpel met bijvoorbeeld een klantgesprek en het maken van een moodboard en wordt naarmate de opleiding vordert steeds verder uitgebreid. Het eerste project dat je doet ligt vast. Bij de andere twee projecten maak je zelf een keuze. Zo kies je je eigen route – uiteraard binnen de kaders van de opleiding.

Je wordt opgeleid als toekomstig Ruimtelijk Vormgever. Als Ruimtelijk Vormgever heb je een aantal werkzaamheden, die in het ontwerpproces ieder keer terugkomen. Deze veelvoorkomende werkzaamheden zijn belangrijk om goed onder de knie te krijgen, de kennis en kunde hiervoor ontwikkel je tijdens het uitvoeren van de verschillende projecten.

Stage

Je loopt gedurende de opleiding 40 weken stage verspreid over 3 jaar. In het eerste en in het tweede jaar loop je 10 weken stage en in het examenjaar zijn dit 20 weken. 

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke onderdelen die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze onderdelen horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardonderdelen, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen wel op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

  • Duurzaamheid in het beroep
  • Voorbereiding HBO kunstonderwijs
  • Corporate design  
  • Fotostyling

Na je opleiding

Ruimtelijk Vormgever is naast een creatief beroep, ook enorm veelzijdig. Na je opleiding Ruimtelijk Vormgever heb je allerlei keuzes:

  • Aan de slag als Ruimtelijk Vormgever in één van de drie richtingen:
  1. Exposities, tentoonstellingen en evenementen
  2. Retail design en concept store design
  3. Interieurvormgeving
  4. Urban design
  • Doorstuderen, bijvoorbeeld in de richting van: Spatial design, Industrieel ontwerp, Product design, Graphic design, Interaction design, Fine art of Bouwkunde en Architectuur
  • Aan de slag als zelfstandig Ruimtelijk Vormgever met je eigen onderneming.

En wat wordt je werk?

Op een creatieve manier ruimtes vormgeven, daar draait het in het kort gezegd om bij een Ruimtelijk vormgever. Of het nu gaat om de presentatie van een winkelinrichting, de promotie van een product, het ontwerp van een decor of een groot nieuw bedrijf... Jij weet met jouw creativiteit en ideeën de juiste oplossing te vinden. 

Je plan of presentatie begint met een eerste schets. Deze schets zet je vervolgens om in een 3D-model of 3D-tekening. Soms zul je ook een maquette maken of deze simpelweg printen met een 3D-printer. Met jouw ontwerp weet je de opdrachtgever(s) te prikkelen en overtuigen om met jouw voorstel aan de slag te gaan.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan in door op de inschrijfbutton te klikken!