Paragrafen

Haal je havo-diploma in twee jaar

Stap je met je diploma vmbo-t of mbo over naar de havo? Kom je van het speciaal onderwijs en heb je wat extra hulp nodig voor je havo? Of wil je om een andere reden een goede basis leggen voor je havo-eindexamenjaar? Start dan met de voorexamenklas bij Aventus Lyceum. Dan stap je soepel over naar de havo én krijg je de juiste begeleiding, zodat je in 2 jaar je diploma haalt.

Belangrijk voordat je je aanmeldt

  • Meld je uiterlijk 5 juli aan om geplaatst te worden in het komende studiejaar. 
  • Ben je 16 of 17 jaar en zit je nog op een school voor voortgezet onderwijs, dan moet je huidige school je aan Aventus Lyceum uitbesteden*. Daarna kun je je zelf via deze site aanmelden. 
  • Ben je 18 jaar of ouder én volg je geen voortgezet onderwijs meer, dan kun je je rechtstreeks aanmelden.
  • Ben je van plan je aan te melden voor het september-examen van Aventus Lyceum? Zorg er dan voor dat je tijdens het aanmelden de hiervoor bestemde checkbox aanvinkt. Voor meer informatie over het september-examen, zie https://www.aventus.nl/septemberexamen-alsnog-slagen          
  • In sommige gevallen is een aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of je toelaatbaar bent en kan het zijn dat je later instroomt. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt!

Hoe ziet je opleiding van (v)mbo naar havo eruit?

Je volgt vier periodes les en je sluit elke periode af met een toetsweek. Aan het einde van het schooljaar wordt in de docentenvergadering beslist of je naar de eindexamenklas mag. Daarbij wordt gekeken naar je toetsresultaten en je werkhouding. Als je bent bevorderd, stroom je in het tweede schooljaar door naar de eindexamenklas en volg je vervolgens het versnelde, eenjarige traject.

Via Aventus Lyceum kun je kiezen uit de volgende havo-vakken: 
aardrijkskunde, bedrijfseconomie, biologie, Duits, economie, Engels, Frans, geschiedenis, kunst (tekenen), maatschappijleer, maatschappijwetenschappen, natuurkunde, Nederlands, scheikunde, wiskunde A en wiskunde B (het profielwerkstuk rond je af in het examenjaar). 

Hoe je vakkenpakket er precies uitziet, is afhankelijk van de keuze die je maakt. Je kunt kiezen uit de volgende profielen: Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek. (Zie voor meer informatie: Hoe zit de havo in elkaar? | Rijksoverheid.nl)

Toelatingseisen havo in twee jaar

  • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.
  • Je hebt een mavo-diploma. (Aan de hand van een intakegesprek en mogelijk aanvullend capaciteiten- en/of motivatieonderzoek kijken we naar welke route het beste bij je past: via de voorexamenklas of via de examensklas.) Je komt in aanmerking voor het 1-jarige traject als je eindcijfers van je mavo-diploma gemiddeld een 7 of hoger zijn.
  • Je kunt ook enkele havo-vakken in de voorexamenklas volgen, als je nu op het mbo zit en je wilt je verdiepen in of voorbereiden op het hbo.
  • Heb je een andere onderwijsachtergrond? Meld je dan aan voor de mavo.

* Een uitbesteding houdt in dat je met schriftelijke toestemming van je huidige VO-school (geen mbo, AOC of speciaal onderwijs) bij ons onderwijs volgt. Jouw school vult hiervoor een uitbestedingsformulier in. Je hoeft dan geen les- en boekengeld te betalen. Informeer bij je decaan of teamleider als je meer wilt weten over uitbesteding.

Speciaal traject: havo speciaal onderwijs

Heb je het moeilijk binnen het reguliere onderwijs? Kies dan voor de havo met extra begeleiding. Aventus Lyceum werkt hierin nauw samen met De Onderwijsspecialisten. Je volgt hetzelfde programma als de andere havo-leerlingen en krijgt intensieve begeleiding van een special teacher van De Onderwijsspecialisten. Ook kun je gebruik maken van de speciale voorzieningen van De Onderwijsspecialisten, zoals een psycholoog, orthopedagoog of maatschappelijk werker. Voor dit traject gelden afwijkende toelatingseisen. Voor meer informatie over dit speciale traject kun je contact opnemen met de heer Diesveld (x.diesveld@gentiaancollege.nl) of mevrouw Van der Horst (j.vanderhorst@gentiaancollege.nl) of telefonisch via 088-283 67 67.

Reiskostenregeling vavo

Je komt als vavo-leerling in aanmerking voor een reiskostenvergoeding als je gebruik maakt van het openbaar vervoer en op een afstand woont van meer dan 10 reiskilometers. Lees meer over de Reiskostenregeling vavo.

Bekijk het filmpje!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.