Succesvol symposium circulariteit

Het symposium over circulariteit, georganiseerd door het innovatieteam van de sector Techniek & Mobiel, vond plaats op dinsdag 12 maart en was een groot succes. Aventus bood hiermee een platform voor studenten, bedrijven en onderwijsinstellingen om vernieuwende ideeën met elkaar te delen. Roos de Wilde, Aventus mbo-ambassadeur 2023 opende de avond.

 

Recyclen

Arend van de Beek van Lagemaat vertelde over hergebruik van gebouwen. Gebouwen worden daar waar mogelijk gedemonteerd en de vrijkomende bouwmaterialen worden elders weer ingezet. Een oud gebouw wordt ingedeeld in kleine blokjes, legoliseren noemen ze dat, in detail wordt in kaart gebracht wat er in het gebouw zit. Deze materialen gaan in een opslag en een “materialenmakelaar” kijkt waar de onderdelen weer opnieuw ingezet kunnen worden. Zo wordt heel veel afval voorkomen en worden er minder grondstoffen gebruikt voor nieuw materiaal. Hieruit is in de regio een learning community ontstaan waarin bedrijven, onderwijs en overheid samen werken, leren en innoveren. Samen versnellen ze de transitie naar de circulaire bouweconomie. Het verhaal van studenten Bouwkunde, Mika en Jop ging ook over circulair bouwen. Ze vertelden inhoudelijk over hun opdracht over het databasegebruik bij het in kaart brengen van de materialen uit een sloopgebouw. Een digitaal magazijn voor circulaire materialen zeg maar. Kim Dekker, student engineering mechatronica bij Aventus vertelde over het hergebruik van materialen binnen de opleiding. Bij de bouw van de pinda pel machine hebben ze gebruik gemaakt van materialen die al aanwezig zijn in de school. We kunnen niet voor iedere te bouwen machine nieuwe materialen aanschaffen. Zo laat ze zien dat duurzaamheid binnen Aventus ook een belangrijk thema is.

 

In de regio

Frank Stiksma docentonderzoeker bij het lectoraat Regio-ontwikkeling van Saxion vertelde over onze wegwerpsamenleving en waarde vernietiging van materialen. 

Vanuit de E-novation hub, een kenniscentrum voor her te gebruiken elektronica doen ze kennis op over hergebruik van elektronica. In een stimulerende leeromgeving gaan mbo-studenten en Saxion studenten ervaring opdoen met het registreren, testen en dataficeren van ingezamelde elektronica. De kennis die ze hierbij ontwikkelen delen ze graag met het werkveld. Hoe gaan we slim en efficiënt de levensduur van ingezamelde elektronica verlengen.’ Er werden inzichten gegeven dat we langer kunnen doen met onze apparaten, repareren, of stel de vraag Hoeveel apparaten met een stekker heb ik nodig?

 

Voor studenten door studenten

Studenten Bouwkunde, Mika en Jop, deelden hun ervaringen met circulair bouwen, met nadruk op het gebruik van databases voor het in kaart brengen van materialen uit sloopgebouwen. Kim Dekker, student Engineering Mechatronica bij Aventus, sprak over het hergebruik van materialen binnen de opleiding, zoals bij de bouw van een pinda-pelmachine met bestaande materialen. Frank Stiksma, docent-onderzoeker bij het lectoraat Regio-ontwikkeling van Saxion, benadrukte de wegwerpcultuur en waardevernietiging van materialen. Vanuit de E-novation hub, een kenniscentrum voor herbruikbare elektronica, worden ervaringen opgedaan met het registreren, testen en verwerken van elektronica, met studenten van Aventus en Saxion die deze kennis delen met het werkveld.

 

Onderzoeken

Docent laboratoriumtechniek Makbule Melikoglu vertelde over de operatiekamer als afvalfabriek. Het ziekenhuis in de regio heeft het onderwijs betrokken bij de vraag “kunnen we het blauwe polypropyleen doeken recyclen tot een grondstof die gebruikt kan worden in een 3D printproces. Samen met studenten is ze bezig met dit onderzoek.

Student Yenai Hazewinkel en docent Monique Tadema vroegen aandacht voor het feit dat de textielindustrie een van de meest vervuilende industrieën is ter wereld. Yenai vertelde hoe ze tijdens haar stage-ervaring heeft opgedaan met duurzaamheid in de kledingwinkel. 

Hun advies; Buy less, Choose Well and Make It Last.

 

Het was een avond vol met netwerkmogelijkheden en prachtige voorbeelden van circulariteit. We willen graag alle bezoekers, betrokken docenten, sprekers, en studenten, ondernemers en gemeenten bedanken voor hun enthousiasme en hun warme hart voor duurzaamheid.